Kutná Hora: šance na investici

Kutnohorští zastupitelé odsouhlasili zásadní změnu územního plánu.

Velkou převahou hlasů představitelé města rozhodli, že lokalita Na Rovinách by měla ještě do konce volebního období doznat podstatné změny.

„Ten záměr není nový, ale protože jde o nejúrodnější půdu v okolí, tak žádost kraj zamítl,“ říká místostarosta města Václav Zimmermann.

Mezitím se objevila společnost Nest International. Její jméno je odvozené od začátečních písmen zakladatelů, dvou kutnohorských podnikatelů Němečka a Střihavky.

„Developerský projekt nás v první fázi přijde na sedm set milionů korun. Do města chceme přivést projektanty a manažery společností HN Technology a Královopolská RIA. Ti potřebují pracovní, bytové i životní podmínky,“ řekl jednatel společnosti Vladimír Střihavka.

„S kolegou jsme oba místní patrioti a moc dobře víme, že úspěch projektu je spojený i s naší pověstí. Přesto do toho jdeme s přesvědčením, že to Kutnou Horu obohatí,“ vysvětlil Střihavka.

Zastupitelé mohou investorovi prodat pozemky v hodnotě až osmdesát milionů korun.

Navíc investor zaplatí inženýrské sítě k zamýšlené individuální bytové výstavbě.

„To je náš velký cíl,“ říká Zimmermann. „Mladí lidé z Kutné Hory odcházejí. Neumíme jim nabídnout pozemky na individuální bytovou výstavbu. Teď by mělo vzniknout asi padesát parcel,“ říká Zimmermann.

„Investor vybuduje spojení celé lokality na Dolní Žižkov,“ potvrdil místostarosta a popsal strategii, kterou se pokusí prosadit u úředníků na kraji.

„Město už nechce zastavovat celou plochu. Dále v našem podání navrhujeme, že úrodnou ornici převezeme na jiné místo,“ dodává místostarosta Zimmermann.