Kvůli pavoukovi uzavřeli v Británii vojenskou leteckou základnu

Latrodectus mactans česky Snovačka jedovatá (či kalichová).

Latrodectus mactans česky Snovačka jedovatá (či kalichová). Zdroj: Profimedia

V Británii způsobil poprask pavouk, kvůli kterému byla uzavřeno vojenské letiště ve Wattishamu blízko města Ipswich. Stalo se tak poté, co byl 'podezřelý' pavouk spatřen v baru důstojnické jídelny.

Základna uzavřela dvě ze svých budov kvůli obavám, že by se mohlo jednat o pavouka Latrodectus mactans, lidově známého pod označením černá vdova, který je na útěku. Minulý měsíc totiž našli vojáci celou kolonii tohoto jedovatého druhu pavouka v bedně se zařízením, která dorazila z Kalifornie. O události informoval zpravodajský server BBC.

Ministerstvo obrany ale nakonec oznámilo, že pavouka v jídelně odborníci identifikovali jako člena druhu Snovačky ostrovní a není nadále považován za hrozbu. Snovačka ostrovní je ve Velké Británii kvůli jisté podobnosti s pavouky černé vdovy, nazývána též jako 'falešná černá vdova'. Podobně jako ona má velký kulovitý zadeček, ale narozdíl od ní má na zadečku bledou mramorovitou kresbou.

I přes to, že šlo o planý poplach, je Snovačka ostrovní z rodu Steatoda nejjedovatějším pavoukem v Anglii a její kousnutí je bolestivé s podobnými symptomy jako u černé vdovy, avšak méně nebezpečné a bez dlouhodobých následků.

Černá vdova, neboli Snovačka jedovatá (či kalichová) z rodu Latrodectus má zabarvení černé a na zadečku červenou kresbu ve tvaru přesýpacích hodin. Samci tohoto druhu jsou až o polovinu menší než samice. Přezdívku dostal pavouk kvůli zvyku samice zabít po spáření samce. Samice produkuje jeden z nejúčinnějších jedů, jakými pavoučí říše vůbec disponuje a který bývá označován za silnější než jed chřestýšů, kober nebo korálovců. Smrtí končí zhruba každé dvacáté kousnutí člověka.