Láká je volnost a hezké holky

Stovky motorkářů se sjely do Žďáru, aby otevřely silnice.

Motorkáři všech kubatur se spojili. Muži v černé kůži první dubnovou sobotu oficiálně zahájili sezonu. Několik set jich odpoledne obsadilo žďárské náměstí Republiky.

Událost si nenechaly ujít desítky zvědavců. Tolik „mašin“ dohromady zase hned jen tak neuvidí. Choppery, supersporty, cestovní, endura i čtyřkolky. Jarní sluníčko se odráželo na nablýskaných strojích.
„Na motorce jezdím celej život. Za bolševika to tolik nešlo, nebylo moc na čem. Teď se tomu pořádně věnuju tak deset let,“ vypráví Miloš Coufal. „Nehodu jsem ještě neměl, pánbůh zaplať,“ dodává prošedivělý muž s bíbrem a rychle si ťuká na černou helmu.

O dramatické okamžiky na silnici totiž není nouze. „Dneska jsem potkal roj včel,“ ukazuje na fleky na kožené bundě i na motorce.

Svůj poslední stroj legendární americké značky Harley-Davidson si pořídil teprve loni. „Je to pohodovka, na tom se nedá lítat. Nejezdím sám, ale třeba v pěti šesti, podle toho, kolik se nás sejde. Já, starej chlap, zavelím a jedem,“ směje se čtyřiašedesátiletý motorkář z Benátek u Žďírce nad Doubravou. „Co mě na tom láká? Volnost a taky pěkný holky,“ tvrdí. Nasadí helmu, sklopí štítek přes oči a vyráží. Vždyť silnice se otevírají.