Landa se vrací k hudbě, vyráží na turné a chystá megakoncert

Tisková konference Daniela Landy k turné Žito tour 2014

Tisková konference Daniela Landy k turné Žito tour 2014 Zdroj: Profimedia.cz

Přestože zpěvák a skladatel Daniel Landa předloni oznámil přerušení své hudební kariéry, vyráží příští týden na turné a 5. září plánuje v Praze uspořádat velký koncert.

Žito Tour 2014 Landa s kapelou v čele s kytaristou Tomášem Varteckým zahájí 21. listopadu v Bratislavě. „Mám nové písně, ale vydat desku není cílem. Chci se hudbou bavit a dělat ji od srdce. Chystané turné si užiju, není to showbyznys s kolotočem deska-muzikál-turné,“ uvedl tento týden na setkání s novináři Landa.

Velký koncert v Praze je další z řady 'sedmi kejklí', které se Landa zavázal splnit. Patří mezi ně i úkol zaplavat si na ploutvi žraloka tygřího, skončit do 4. místa v mistrovství světa v rallye, podplavat korálovou průrvu Blue Hole u východního břehu Sinajského poloostrova, vyhrát zápas v thajském boxu proti profesionálovi, dostat fotbalisty Sigmy Olomouc do finále Ligy mistrů, položit základní kámen chrámu Zlatého draka a uspořádat koncert pro 100.000 lidí.

„Nemusíte ty cíle splnit, ale musíte se o to na sto procent pokusit,“ uvedl Landa s tím, že za úspěch v případě zářijového pražského koncertu bude považovat jakoukoliv návštěvnost nad 40.000 diváků. „Megalomanská bude celá produkce. To znamená hudební těleso, výpravnost, gigantické projekce, velký symfonický orchestr, bude to opravdu velká podívaná, v těchto končinách málokdy k vidění,“ řekl Landa.

Právě 40.000 lidí si již zakoupilo vstupenku na Žito Tour 2014, které se vedle Bratislavy představí 23. listopadu v Ostravě, 25. listopadu v Pardubicích, 27. listopadu v Brně a 29. listopadu v Praze. Koncert otevře nová píseň Urus a dále zazní skladby z celé Landovy kariéry.

Landa má na kontě přes 1,2 milionu prodaných desek, stojí i za muzikály Krysař, Tajemství, Touha a naposledy Klíč králů, od něhož se však diváci nedočkali avizované druhé části. Hudební drama Tajemství Zlatého draka, pod kterým je Landa podepsán coby autor scénáře i hudby, je divácky nejúspěšnějším představením v historii Národního divadla Brno.