Lávka do prázdnin bude jen těžko

Oprava lávky pro chodce mezi oběma Vajgary se zpozdí. Původní termín narušila námitka proti výběrovému řízení.

Právě v těchto dnech měla začít celková rekonstrukce lávky mezi Velkým a Malým Vajgarem. Místo rozebírání špatných konstrukcí ale dělníci jenom upraví hráz rybníků. S dalšími pracemi město musí počkat. Může za to námitka proti výběrovému řízení.
O úpravách jindřichohradečtí radní rozhodli už v lednu. Z dvaadvaceti nabídek nakonec o měsíc později vybrali tu, která byla pro město časově nejvýhodnější.
„Vybraná firma by měla
v polovině června ukončit práce na lávce, tudíž bychom mohli stihnout letní sezonu již s novou lávkou,“ řekl po skončení výběrového řízení jindřichohradecký místostarosta Bohumil Komínek.
Po měsíci je ovšem všechno jinak. „Jeden z dalších uchazečů o tuto zakázku podal námitku proti výběru zhotovitele. Dokud se nevyřeší, nemůžeme s opravami začít,“ vysvětluje Vladimír Krampera, vedoucí odboru rozvoje městského úřadu. Začátek rekonstrukce za skoro pět a půl milionu korun se tím ale posouvá na ne-určito. Která z firem námitku podala, uřeníci řici nechtěli.
Pravděpodobnost, že by se opravy stihly podle původního plánu, tedy do prázdnin, je díky současnému zdržení velmi malá. „Práce mají trvat tři měsíce. Dojde k demolici celé konstrukce. Zůstanou pouze základy teras na obou březích, které musíme opravit,“ přibližuje postup úprav Vladimír Krampera. Nová lávka pak bude znovu železobetonová. Zábradlí má být jednoduché ocelové se svislými prvky a dřevěným madlem.
Změn se dočkají také oba Vajgary. Malý bude kvůli opravám bez vody. Velký by díky posunutí dělicí hráze měl být udržovaný na normální hladině.
Omezení kvůli rozsahu oprav se pak výrazně dotkne nejen místních, ale
i turistů. „Prakticky pořád si
z mostu někdo fotí zámek nebo rybníky. Neumím si představit, že se tady mezi stavebním materiálem budou brodit ještě turisté,“ říká jedna z Hradečanek Jana Nová. Naopak dobrou zprávu má město pro řidiče. Dopravy kolem mostu mezi oběma Vajgary by se totiž opravy dotknout neměly. „Auta s materiálem budou zajíždět do Malého Vajgaru až za bývalým kostelem svaté Alžběty. Provoz na křižovatkách v okolí mostu by proto nemělo nic vážněji narušit,“ doplnil na závěr Vladimír Krampera.