Lékárny čeká v září změna

Silné politické téma, regulační poplatky, je znovu na scéně. Tentokrát jde o recepty.

Dana Horváthová ze Sokolovska už příště nepojede pro léky do Karlových Varů. Léčiva pro své často nemocné děti vyzvedne podstatně blíž svému bydlišti – v Kynšperku nebo Sokolově. Karlovarský kraj totiž od 1. září bude proplácet regulační poplatky za výdej léků ve všech lékárnách v regionu, tedy nejen v té ústavní v karlovarské nemocnici, jejímž je zřizovatelem. Nové opatření se týká jedenadevadesáti lékáren v regionu. „Děti mám často nemocné, a tak jezdím do Varů i dvakrát do měsíce. Určitě to teď bude lepší,“ radovala se ze zprávy, kterou se dozvěděla od Sedmičky před ústavní lékárnou v areálu karlovarské nemocnice.
Krajský úřad chce novým opatřením vyjít vstříc lidem, pro které je problematické jezdit za úhradou poplatků do jediné krajské lékárny v Karlových Varech. „Ukázalo se, že záměr zřídit další krajské lékárny v Sokolově a Chebu je příliš komplikovaný, proto jsme přistoupili k tomuto opatření. I nadále však budeme usilovat o to, aby poplatky ve zdravotnictví byly zrušeny legislativní cestou,“ vysvětlila Jana Pavlíková, mluvčí krajského úřadu.
Opozice ale nad záměrem krajské vlády kroutí hlavou. „Ze znalosti rozpočtu a jeho vývoje v letošním roce, včetně neveselých prognóz do budoucna, považuji plošné proplácení regulačních poplatků v lékárnách za absolutní plýtvání veřejnými prostředky,“ říká Radomil Gold, předseda klubu ODS v krajském zastupitelstvu.