Letecký den zdramatizovala kolize letadel

Stíhačka P-51 Mustang

Stíhačka P-51 Mustang

(VIDEO)Tradiční letecká show v Duxfordu v anglickém hrabství Cambridgeshire zažila v neděli drama se šťastným koncem. Dvě historická letadla, stíhačka Mustang P-51 a lehký bombardér Douglas A-1 Skyraider, se srazila po průletu nad letištěm. Zatímco Skyraider po kolizi přistál, Mustang se zřítil. Pilot ale stačil vyskočit a zachránil se na padáku.

Návštěvník airshow v Duxfordu zachytil srážku historických vojenských letadel

Letadla přelétávala v trojúhelníkové formaci nad letištěm a postupně přecházela do levé stoupavé zatáčky. Na jejím vrcholu Skyraider zkřížil trjektorii Mustangu a při srážce přišel o část křídla. Na amatérském videu je vidět, že bombardér udělal klesavý sudovitý výkrut – „barrel roll“ – a pak vyrovnal let, zatímco Mustang se dál řítil k zemi. Ve vzduchu poletují trosky a diváci po chvíli zahlédnou i pilota Roba Daviese, který stačil vyskočit a otevřít padák.

„Piloti obou letadel byli ošetřeni záchrannou službou a jsou oba v pořádku. Příčina nehody je v šetření a muzeum tedy nemůže zatím případ komentovat,“ řel k incidentu mluvčí organizačního týmu válečného muzea v Duxfordu.

Pád stíhačkyPád stíhačky | www.dapho.nlPilot padající stíhačky se v poslední chvíli zachránil výskokemZdroj fota: dapho.nl

Srážkou poškozený letounSrážkou poškozený letounSkyraider s amputovaným koncem křídla srážku „ustál“ a pilot dokázal přistátZdroj fota: dapho.nl