Letí vám řidičák. V Emirátech testují vládní létající drony

Prototyp vládního drona, který bude v SAE roznášet obsílky a řidičáky

Prototyp vládního drona, který bude v SAE roznášet obsílky a řidičáky Zdroj: Ahmed Jadallah

Prvním státem, který oficiálně využije služeb létajících dronů, budou Spojené arabské emiráty. Létající roboti v pouštní zemi by už od příštího roku měly roznášet státní obsílky a nejrůznější dokumenty.

„Chceme pomocí dronů naše občany oslovit dříve, než vyhledají oni nás,“ uvedl k záměru tamní vlády nasadit do konce roku létající roboty premiér Sheikh Mohammed bin Rashid. Vládní inženýři poslední tři měsíce testovali možnosti dostupné technologie, do konce léta dojde k ostrým testovacím letům nad Dubají.

Drony podle SAE úřadů budou operovat na základě mapových podkladů společnosti Google, zásilku vydají pouze po identifikaci adresáta pomocí otisku prstu. Létat budou automaticky, nicméně „nadvládu“ nad přístrojem bude moci kdykoli vzdáleně převzít pilot.

S nápady na využití létajících dronů se v poslední době roztrhl pytel – v prosinci loňského roku ohlásila například společnost Amazon, že je využije k doručování objednaných zásilek. Již dříve se objevily více či méně bláznivé roznáškové služby (skripta, pizza, burritos, nápoje, hnojiva).

Hlavní síla robotů však zatím stále spočívá v získání přehledu – původně vojenské monitorovací drony našly využití například ve službách hasičů, kteří s jejich pomocí kontrolují rozsah požárů, ochránců přírody, kteří hlídají ohroženou zvěř nebo velkých zemědělců, kteří nemusí na zdlouhavé obhlídky svých polností a sadů. V civilní sféře pak slaví úspěchy také v oblasti pořizování netradičních foto a video záběrů, v Česku je touto činností proslulý například Skybot.cz.