Letiště v Drahotuších zažije nájezd i přílet veteránů

historická letadla, ilustrační foto

historická letadla, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Letiště v Drahotuších u Hranic v sobotu zažije nájezd stovek automobilových a motocyklových veteránů, ale i letadel z celé České republiky i zahraničí. Pořadatelé počítají s tím, že na drahotušské letiště dorazí ze všech koutů republiky až 300 historických strojů. Půjde o automobily, motocykly, vojenskou techniku a asi 45 letadel vyrobené do roku 1980. Potvrzená je účast z Maďarska, Rakouska a Německa, Polska a Slovenska.

za kulturou

V pražské Galerii Rudolfinum je možné zhlédnout výstavu 18 převážně velkoformátových fotografií Shirany Shahbazi (* 1974 v Teheránu, Írán, žije a pracuje v Curychu, Švýcarsko). Shahbazi kombinuje barevná a černobílá zátiší z geometrických útvarů nebo předmětů inspirovaných holandskými zátišími 17. století a vypráví expresivním a přesto věcným způsobem jeden ze stěžejních příběhů umění: cestu obrazu od hyperrealistického napodobení skutečnosti ke geometrické abstrakci a nepředmětnosti.

za pohybem

V sobotu 12. května tradičně ožijí trasy mezi Václavicemi a Havlovicemi. Letos už po třiadvacáté uspořádá náchodský oddíl Modrá Střelka společně se Sokolem Havlovice akci, která se za dvacet let stala pojmem. Připraveno bude šest tras, dvě pěší a čtyři cyklistické, trasy budou popsány v itineráři, který každý obdrží na startu u nádraží ČD ve Václavicích. Trasy budou v terénu označeny kartonem s tradičním srdíčkem a odlišeny barvou pro každou trasu. Pouze 55km silniční nebude značena.