Letoun Dreamliner měl další poruchu, v Bostonu z něj unikalo palivo

Únik desítek litrů paliva zaznamenala v úterý na bostonském letišti posádka letounu Boeing 787 Dreamliner japonské letecké společnosti JAL. Závada, která zpozdila odlet 178 pasažérů na lince do Tokia, byla už druhou poruchou, která postihla letadlo tohoto typu na letišti v Bostonu během posledních dvou dnů. V pondělí večer propukl v útrobách jiného parkujícího Dreamlineru požár elektrické instalace.

Ani v jednom z obou případů nedošlo k ohrožení bezpečnosti cestujících, ale experti označují incidenty za znepokojivé. Letadlo, považované za nejmodernější dopravní stroj na světě, mělo řadu poruch už dříve. Během 14 měsíců, co jsou letadla Dreamliner v provozu, došlo podle agentury AP i k případům selhání motorů.

Podle mluvčího bostonského letiště byl porouchaný stroj odtažen k technické prohlídce poté, co byl zjištěn únik asi 150 litrů paliva. Příčinou poruchy byl podle posádky „mechanický problém“. Letoun patří japonské společnosti JAL, stejně jako stroj postižený v úterý požárem elektrických rozvodů.

Po technické prohlídce Dreamliner odstartoval k pravidelnému letu do Tokia. Kromě 178 cestujících bylo na palubě jedenáct členů posádky.