Liberečtí celníci zadrželi 85 tisíc tablet léku, zneužívaného k výrobě pervitinu

Téměř 85 tisíc kusů tablet léku Sudafed zajistili liberečtí celníci při jedné z namátkových silničních kontrol nedaleko bývalého hraničního přechodu Hrádek nad Nisou.

Přes 20 kilogramů léku obsahujícího pseudoefedrin, který je zneužíván k výrobě pervitinu převážel ve středu 16. června ve voze zn. Škoda Octavia (RZ Ústeckého kraje) řidič polské státní příslušnosti. Na otázku, zda ve vozidle převáží nějaké zboží, odpověděl záporně. Poté celníci přistoupili ke kontrole vozu, při níž objevili čtyři igelitové tašky plné vyloupaných tablet s vyraženým nápisem SUDAFED. Dvě tašky byly ukryty pod instantními polévkami, další dvě nalezli celníci v kartonové krabici od piva.

Celkem příslušníci celní správy napočítali 84 102 kusů tablet v hodnotě více než 700 tisíc korun. V každé tabletě je 60 mg pseudoefedrinu zneužívaného k výrobě pervitinu.

Ze zadržených tablet leku by bylo možno vyrobit téměř 4 kilogramy pervitinu, jehož cena by se na černém trhu pohybovala řádově ve výši cca 4 miliónů korun.

Případ byl předán k dalšímu šetření Celní protidrogové jednotce generálního ředitelství cel.

Osmačtyřicetiletý muž čelí podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v délce osm až dvanáct let.