Líbivá emigrantská romance z pohádkových padesátých

Brooklyn

Brooklyn Zdroj: cinemart

Příjemná retro romance o irské emigrantce v New Yorku potěší krásným zevnějškem a citlivým výkonem Saoirse Ronanové. Což je na adaptaci knihy Colma Tóibína s třemi oscarovými nominacemi trochu málo.

Pár dní před udílením Oscarů se do českých kin dostává předposlední z titulů nominovaných na nejlepší film roku 2015. Film Brooklyn má k tomu i prestižní rodokmen – knihu zasloužilého irského spisovatele Colma Tóibína zadaptoval populární britský spisovatel Nick Hornby (za což byl oceněn svou druhou nominací na Oscara).

Příběh mladé Eilis, která v roce 1951 odejde z rodné irské vesnice za prací do New Yorku, se i jeho přičiněním změnil v líbivější nostalgickou romanci plnou krásných lidí, kostýmů a barev. Přitom režisér John Crowley si jméno udělal na drsnějších dramatech jako Intermission nebo Chlapec A.

Ve své novince, která diváky poprvé svedla loni na festivalu Sundance, Crowley ukazuje vkus, lehkost a cit pro herce. Snímku vévodí Saoirse Ronanová, sama Irka i Američanka zároveň, talent nominovaný na Oscara už ve 13 letech za adaptaci románu Pokání. I za Brooklyn získala oscarovou nominaci a právě její přirozený výkon toto citlivé melodrama nejvíc ukotvuje mimo dosah červené knihovny.

Eilisina cesta od osamění k osamostatnění se ve filmu zkrátila hlavně na její reakce na první milostný vztah. Pohledný Ital Tony (Emory Cohen) symbolizuje Ameriku ve vší její sebedůvěře, rychlosti a odlišnosti. Jeho domácí konkurent, dobře vychovaný bohatý synek Jim (Domhnall Gleeson), pak reprezentuje Irsko a domov. Hrdinčino dilema, koho si vybrat, obsahuje i rozhodnutí o celém jejím dalším způsobu života. Přesto nepůsobí příliš osudově, když jsou oba citliví, hodní ctitelé připravení tak pohotově vyplnit Eilisina přání, až působí jako princové z pohádky.

I Eilisina konzervativní newyorská domácí se ve filmu změnila v zábavně osobitou náhradní matku, ostatně hraje ji Julie Waltersová. Dobový sexismus, rasismus či xenofobii hledejte v epizodách Šílenců z Manhattanu, Eilis kromě stesku po domově bude řešit hlavně snobismus a klevety.

Brooklyn na plátně prostě chce být příjemnou, idealizovanou, morálně nezávadnou a srdečnou romantikou, na niž se krásně a lehce dívá. To se mu povedlo. Na titul nejlepšího filmu roku by měl ovšem nabídnout i něco víc.

Brooklyn
(romance, Irsko/Velká Británie/Kanada 2015, 111 minut)
Režie: John Crowley
Scénář: Nick Hornby podle románu Colma Tóibína
Hrají: Saoirse Ronanová, Emory Cohen, Jim Broadbent, Julie Waltersová
Hodnocení: 60 %