Lidé častěji surfují na mobilu nebo tabletu. Mobilní zařízení vůbec poprvé překonala počítače

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Uber

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
5
Fotogalerie

Smartphony a tablety v říjnu vůbec poprvé překonaly klasické stolní počítače při surfování na internetu. Jak tvrdí analýza společnosti StatCounter, globálně se uživatelé přihlásili ve více než 51 procentech případů.

StatCounter ve svém reportu analyzoval na 15 miliard stránek na více než 2,5 milionu webů. Ukázalo se, že mobilní zařízení začínají mít před stolními počítači jasně navrch.

"Výsledky reportu by mohly posloužit jako budíček například pro menší firmy, aby zajistily, že jejich webové stránky jsou uživatelsky přátelské k mobilním zařízením," uvedl k reportu StatCounter Aodhan Cullen. "Mobilní kompatibilita totiž hraje stále důležitější roli nejenom z rostoucího provozu, ale také proto, že Google takové weby podporuje ve výsledcích vyhledávání," dodal.

„Mobily se prudce šíří napříč světem. Už příští rok se stanou nejdůležitější platformou pro internetovou reklamu, na což by měly být internetové stránky připravené,“ podotkl nedávno Jonathan Barnard ze Zenith Media.

Přestože globálně mobilní zařízení rostou, klasické stolní počítače mají stále pevné místo například ve Spojených státech amerických (58 procent) nebo Velké Británii (55,6 procenta).

Oproti tomu v rozvojových zemích je spíš častější surfování z mobilů a tabletů, protože stolní počítače si tam nemůže dovolit každý. Příkladem je Indie - ze stolním počítačů se přihlásilo na internet jen 25 procent uživatelů, píše StatCounter.

Rostoucí počet přístupů na internet z mobilních zařízení nedávno zkoumala také společnost Zenith Media. V šedesáti sledovaných zemích vstoupí na internet pomocí mobilů a tabletů v 68 procentech případů. Příští rok by měl podíl mobilních zařízení dosáhnout 75 procent. Růst by měl pokračovat i v následujících letech, za dva roky mají být čtyři pětiny internetových přístupů právě ty z mobilních zařízení. Studie Zenith Media mimo jiné odhalila, že v surfování přes mobilní zařízení by měly dominovat především asijské země.