Lidé obdivovali řezbáře při práci

Umělci z Karviné a okolí se opět sešli na řezbářském plenéru Darkovská lípa. S jejich výtvory si budou hrát děti v mateřské školce.

Lidé, kteří zavítali v minulém týdnu do lázeňského parku, obdivovali práci umělců. Parkem se rozléhal hukot motorových pil a tlukot dlátek. Začala Darkovská lípa. Řezbářský plenér, který se stal prestižní záležitostí, měl letos jen malou účast. I jej poznamenala krize. Umělců bylo méně

„Letos jsme museli odříct mnoho umělců, kteří měli velký zájem o to, přijet k nám do Karviné,“ potvrdila koordinátorka Darkovské lípy Alena Hloušková. Zakladatelé přesto doufají, že Darkovská lípa nezanikne. „Byla by to obrovská škoda. Umělci, kteří na plenér přijedou, totiž šíří do světa dobré jméno lázní, samotného města i jeho krás,“ dodal sochař Stanislav Filip. Ten Darkovskou lípu spolu s Alenou Hlouškovou před osmi lety odstartoval.

„Byl jsem na plenéru u kolegů v Polsku a hrozně se mi to zalíbilo. Oslovil jsem tedy své známé a zkusili jsme řezat tady v parku pod altánkem. Akce se všem líbila a Darkovská lípa byla na světě,“ zavzpomínal karvinský umělec Filip. Sám se účastní každého ročníku.

Logo pro školku

„Letos vyrábím logo pro mateřskou školku Družby. Vyřezávám šest rukou, které družbu mají znázorňovat. Dvě ruce jsou černé, dvě bílé a dvě žluté,“ popsal logo Filip. Kromě vyřezávání, stíhá tento energií nabitý člověk psát říkanky a pohádky pro děti, je zakladatelem divadelního souboru Harlekýn, pro který píše sám hry. „Nejhorší je, když se mě někdo zeptá, kde čerpám svou inspiraci. Neumím na to odpovědět, prostě to samo přijde,“ prohlásil Filip. Jeho díla kupují zájemci z Argentiny, Japonska a Brazílie.

Letošního plenéru se zúčastnil Jiří Halouzka z Jiříkova, autor největší sochy Pradědu v České republice. Na Darkovské lípě vyřezával se svým kolegou Lubomírem Ledvinou sochu srnečků, slona a ptáčka. Hotová dřevěná dílka poputují letos do karvinských mateřských škol.