Lidé se dočkali trhů. Mají dva

O přízeň zákazníků v Liberci se perou dva trhy. Jeden farmářský a druhý zeleninový.

Studenti frýdlantské zemědělské školy byli jedni z prvních, kteří prodávali voňavé koláče a mazance na nových farmářských trzích v Liberci. Připojili se k přibližně dvacítce dalších farmářů, jejichž zboží si lidé koupili mezi Forem a domem kultury. Na nabídku dobrot zemědělců se nyní mohou zájemci těšit každý den, kromě neděle.

Až padesát stánků

„Už první den se nevešli všichni zemědělci, takže jsme se rozhodli rozšířit počet prodejních dnů na šest, oproti plánovaným třem,“ řekl Václav Řičář, ředitel obchodního centra Forum, které trhy provozuje. Pro farmáře zajistilo stánky i zázemí. Prodejce zaplatí stokorunu za den a pak už jen nabízí zboží kupujícím. Na plochu za obchodní centrum dokážou provozovatelé namačkat až padesát stánků.
V pátek si užijí milovníci sýrů, uzenin a pečiva, ale i medu, piva a dalších specialit. Zbylé dny stánky obsadí pěstitelé zeleniny, ovoce nebo květin, vždy od osmi hodin ráno do jedné.
„Obchodní centrum za námi přišlo s nabídkou spolupráce a my rádi přijali. Pro farmáře je to reklama a také jim trhy zajistí alespoň nějaký odbyt,“ řekl Robert Erlebach z regionální agrární komory. Zájem prvních návštěvníků byl vcelku velký. „Přesně to tady chybělo. Konečně i v Liberci máme skutečné farmářské trhy s místními specialitami,“ radovala se návštěvnice Naďa Kortanová.
V Liberci ale od prvního dubna rozbalili pěstitelé své stánky i na tradičním stanovišti, v Hrazené ulici vedle obchodní banky. „U nás jsou hlavně kytičkáři, kteří potřebují mít své místo. Přijíždí k nám z Polabí, od Mělníka nebo i z Prahy,“ říká provozovatel tržnice Jiří Házl. Sousední konkurence se nebojí. „Dokud u nás budou prodejci, trhy budeme pořádat, když odejdou vedle, skončíme. Uvidíme,“ říká Házl.
Pěstitelé, kteří tam jezdí léta, se dušují, že malé tržiště neopustí. „Dvacet let jezdíme do Liberce a jsme vděčni za tohle místo. Když se na nás město vykašlalo, byl to pan Házl, který nám nabídl prostor pro stánky, a tak nevíme, proč odsud odcházet,“ shodují se dva ze zdejších prodejců, Miroslav Čaban z Prahy a Josef Mika z Roudnice. Ovoce, zeleninu, sazenice i produkty na uskladnění si v Hrazené ulici můžou zájemci koupit denně, od pondělí do soboty mezi šestou hodinou ráno a polednem.
Vlastních trhů se dočkají i lidé ve Vratislavicích nad Nisou. U kulturního centra poprvé přivítají zákazníky v sobotu 23. dubna a pak vždy v sobotu.

Farmářké trhy u centra Forum

Tržnice je mezi obchodním centrem a domem kultury Liberec.
Otevřeno je každý den, mimo neděli.
Od 8 do 13 hodin.
V pátek jsou farmářské trhy s nabídkou uzenin, sýrů, pečiva. Farmáři prodávají i vína, pálenky, piva nebo řemeslné výrobky.
Zbývající dny nakoupí zákazníci různou zeleninu, ovoce, sazenice, rostliny.
Prodejci mají k dispozici stánky, toalety i elektřinu.

Tržnice v hrazené ulici v Liberci

Tržnice leží na tradičním místě za libereckou Obchodní bankou.
Otevřená je každý den, kromě neděle.
Zákazníci tam najdou prodejce pravidelně od
6 hodin ráno do pravého poledne.
Zdejší tržnice je především zaměřená pro pěstitele. K dostání je zelenina, ovoce, sazenice, květiny a pak různé výpěstky na uskladnění na zimu.
Prodejci mají k dispozici stoly a deštníky i toalety.