Lidé v Miroslavi složili rekordní puzzle z 52 tisíc dílů

Obrovské puzzle skládají tento víkend nadšenci v Miroslavi.

Obrovské puzzle skládají tento víkend nadšenci v Miroslavi. Zdroj: Profimedia

Fanoušci skládaček začali v Miroslavi na Znojemsku v pátek sestavovat rekordní puzzle z více než 52 tisíc dílků. Skládačku s obrázky města skládalo 32 lidí do pondělní noci.

Až dnes ve tři hodiny ráno se podařilo skupině 32 lidí v Miroslavi na Znojemsku sestavit rekordní puzzle. Na složení 52 tisíc dílků potřebovali 62 hodin a 47 minut. Pro Česko to bude rekordní zápis, protože loni na stejném místě skládalo puzzle 50 lidí a trvalo jim to o dvě hodiny déle, řekla v pondělí ČTK organizátorka akce Eliška Počarovská.

Puzzle si místní nechali vyrobit na zakázku, kromě fotek Miroslavi jsou na nich i loga sponzorů. Od nich vybrali zhruba 100 tisíc korun, které věnují místnímu dětskému domovu, sdělila Eliška Počarovská.

Skládalo osm týmů po čtyřech lidech. „Jeden tým složí dva moduly se 7000 díly. Na konci se vše spojí dohromady a vznikne velká skládačka o velikosti 1,5 krát 16 metrů,“ řekla Počarovská před začátkem akce.

Kromě pokoření rekordu chtějí účastníci víkendového skládání podpořit místní dětský domov. Za získané peníze chtějí dát postavit venkovní zastřešené pódium, které bude sloužit dětským vystoupením. „V domově je spousta hudebně nadaných dětí a nemají u nás příliš mnoho příležitostí se prezentovat. Proto chceme postavit pódium,“ zdůvodnila Počarovská.

Původně se očekávalo, že dílo bude hotové v neděli, a průběžné prognózy byly mnohem optimističtější, ale nakonec se skládalo až do dnešního rána. „Na jedné části byl adventní věnec se spoustou světélek a tmavých ploch, což bylo strašně těžké složit,“ vysvětlila Počarovská. V noci na dnešek navíc z původního počtu 32 lidí vydrželo jen deset. Rekordní puzzle se v Miroslavi skládaly už loni, tým 50 lidí pokořil světový rekord ve složení skládačky s 32 256 dílky za 64 hodin 49 minut a 30 vteřin.