Lídr ligy je ze Strakonic

Vodní pólistky strakonického Fezka neznají porážky a bezkonkurenčně vedou první ligu žen.

Čtyři roky po sobě nenašly strakonické vodní pólistky v soutěži přemožitele a v první lize žen to už začíná být trochu nuda. Letošní sezona by totiž neměla být výjimkou. Do vitríny Fezka zřejmě zamíří další pohár pro mistryně republiky.
Po čtyřech turnajích nejvyšší soutěže vede A-tým Strakonic soutěž s jedenatřiceti body. Druhý je B-tým, který jich má osmnáct a třetí Hradec Králové jich získal sedmnáct. Play-off ani jednomu strakonickému celku neunikne.
Jen se ještě neví, jestli A-tým bude hrát se Steppem Praha nebo se Sokolovem a jestli B-tým začne v Hradci Králové nebo doma. O tom rozhodne poslední turnaj 12. a 13. března ve Strakonicích. „Pokud by nás měl někdo porazit, bylo by to velké překvapení,“ řekl trenér strakonických hráček Jaroslav Bartůněk. „Ale to se nestane,“ ujistil vzápětí.
Strakonice jsou centrem vodního póla celé republiky. Konkurenci těžko hledají muži a ještě hůře ženy. Před čtyřmi roky přišel k týmu žen Jaroslav Bartůněk a Jihočešky vystřídaly na čele Hradec Králové. Od té doby sbírají ocenění.
V první lize mají už druhým rokem i B-tým. „Při tréninku vedu oba, ale při zápase smím vést jen jeden,“ vysvětlil situaci Bartůněk. Proto se rozhodl, že letos bude v soutěži u B-týmu a první družstvo při zápasech koučuje Michal Brož.
Kromě toho, že Fezko má v soutěži dva celky, je to prakticky i celá česká ženská reprezentace. Tu doplňují ještě Veronika Bartůňková z řeckých Atén a Karolína Faměrová z francouzské soutěže. Obě pochází ze Strakonic.
Dcera Jaroslava Bartůňka Veronika už hrála čtyři roky v USA a tahle sezona je její pátá v zahraničí. Karolína Faměrová loni táhla Fezko, ale letos zkouší první sezonu v zahraničí.
„Na pozici hlavních tahounek družstva ji vystřídala Lucie Votavová a Barbora Krásová,“ upřesnil Bartůněk. První z nich je nejlepší střelkyní a druhá je kapitánkou.
Obě pak chtějí strakonický tým dovést k pátému titulu v řadě a v příštím roce si třeba zkusit i evropské poháry. „To je vždycky o financích,“ dodal kouč. Letos je nehrály. Třeba bude příští rok lepší.