Loutkový svátek zaplaví Plzeň

Skupova Plzeň už není jen svátkem loutkářů. Nabízí i představení, která jsou nějakým způsobem jiná.

Nejstarší profesionální divadelní festival u nás se proměňuje. Letos poprvé nemá ve svém oficiálním podtitulu vedle slova divadlo jen slovo „loutkové“, ale i „alternativní“.

Dramaturgie festivalu tak vpodstatě formálně legalizovala to, co bylo už řadu let zřejmé: divadlo pro děti, malé i velké, už dnes zdaleka není jen o pimprlatech, marionetách či maňáscích. Je prostě všelijak „jiné“ než tradiční divadlo „kamenné“. Takových „jiných“ inscenací nabídne letošní Skupova Plzeň rovné dva tucty, s nimiž přijedou tři soubory ze zahraničí a jednadvacet divadel, skupin a ansámblů z celých Čech.

Většina představení se odehraje v prostorách Divadla Alfa. Ale hrát se bude i v Komorním divadle a Divadle Miroslava Horníčka a v prostoru U Ježíška vyroste speciální cirkusový stan pro představení La Putyka. Program festivalu doprovodí také dvě výstavy.

Ta v mázhauzu radnice je součástí projektu Platform 11+ a zachycuje teenagery a jejich vnímání sebe sama. V muzeu se zároveň koná výstava věnovaná Divadlu bratří Formanů.

Nejvíc táhne Vojta Dyk

Největší zájem byl od začátku předprodeje o představení La Putyka spojené s koncertem kapely Nightwork. Druhé místo na žebříčku diváckého zájmu zajímají další dvě představení La Putyky, pro něž vyrůstá U Ježíška speciální šapitó. Rychle ubývaly i vstupenky na slavnostní zahájení, kde se představí „Labutí jezírko“ Naivního divadla Liberec.

Festival nabídne výstavy

Na čtvrteční odpoledne je připravena vernisáž atraktivní výstavy v Západočeském muzeu. Znovu tu ožije legendární Bouda, Obludárium i loď Tajemství a její Nachové plachty.

Expozice nabídne ohlédnutí za kočováním Divadla bratří Formanů, a to prostřednictvím obrázků, skic, fotek a kousků dekorací. Den před zahájením festivalu začíná druhá z doprovodných výstav Skupovy Plzně, která je propojená s premiérou stejnojmenné inscenace mladé režisérky Petry Tejnorové v Divadle Alfa. Výstava nazvaná „20 10 12 13 já“ vychází z reflexí pozorovatelů pubertálního věku a zachycuje jejich obraz sebe sama. Je exkurzí do světa pubescentů, adolescentů, dospívajících. Zkrátka hledá odpověď na otázku, co je to puberta. Skupova Plzeň se koná od 13. do 17. června.