Luděk Vinš: Někdy jsem rád, že svazu nešéfuju

Loňský kandidát na šéfa fotbalového svazu Luděk Vinš rozebírá stav českého fotbalu i své Viktorie Žižkov.

Je šéfem jednoho z nejznámějších českých fotbalových klubů, žižkovské Viktorie. Loni v červnu kandidoval na post předsedy svazu. Ve volbách „o parník“ prohrál s Ivanem Haškem, který dostal v Čechách čtyřikrát a na Moravě devětkrát víc hlasů.

Teď se Luděk Vinš zamýšlí nad situací v českém fotbalu i ve Viktorce.

Je český fotbal v lepším stavu než před rokem?

Cokoliv řeknu, můžou lidi chápat jako vnitřní křivdu. Každopádně současnému vedení neusnadňuje cestu zoufalá ekonomická situace. Problém je i s hráči, nároďák není tak silný, jak býval. Napjatá je i atmosféra uvnitř svazu. Haškovi přeju zdar, ale nevypadá to tak, že by za ním všichni svazoví členové stáli. Českému fotbalu škodí i korupční aféra (Bohemians Praha podezřívají Olomouc; pozn. aut.). A problém pro něj představuje i úspěšný hokej, jeho hlavní konkurent.

Co si myslíte o kauze Bohemians, několika klubů s podobným názvem?

To je závažné téma. Pro Ivana je velice složité najít optimální variantu.

Jak byste postupoval vy?

Asi bych byl transparentnější. Všechno by se mělo dostat na veřejnost. Předseda svazu by měl pravidelně informovat lidi o tom, co se v té kauze zrovna děje. To by celou situaci zklidnilo.

Jak se díváte na zmizení svazového místopředsedy Miroslava Kříže, kterému jste při volbách taky důvěřoval?

Rozdělme to. Jedna věc je fotbal. Myslím si, že pan Kříž pro něj něco udělal. Pak je tady ta osobní stránka, kterou neznáte, podobně jako někdo nezná svoji manželku nebo svého manžela. To, co se stalo, je komplikace. Jeho dočasný zástupce ve funkci předsedy za ligu Ivo Lubas pro ni není ten pravý velitel. A ona šéfa potřebuje. Je tam spousta práce.

Jste někdy rád, že jste se nestal svazovým předsedou? Třeba když Bohemians Praha nenastoupí k zápasu na hřišti Bohemians 1905 nebo zmizí místopředseda.

Vždy si říkám, jak bych to řešil já. Přemýšlím o tom a někdy mě opravdu napadne: „Zaplaťpánbůh, že tam nejsem.“

Chcete za tři roky kandidovat znova?

To je teď předčasné říkat. Ale už před volbami jsme udělali kus dobré práce a něco se dostalo do povědomí lidí kolem fotbalu. Může se stát, že pokud se bude hledat někdo jiný než Ivan, kandidovat budu. Rozdíly v našich koncepcích jsou stejné. Já jsem chtěl tým profesionálů, kteří rozumějí své oblasti, třeba marketingu, Ivan tým lidí, kteří rozumějí fotbalu. A taky jsem chtěl primární volby. Držet ve fotbalu část lidí, například v okresech. Tihle lidé vám hrozně pomůžou v krizových situacích. Chtěl jsem, aby dali k dispozici své zkušenosti. Já jsem přesvědčený, že moje koncepce je správná. A je jedno, kdo ji prosazuje. Ale možná Ivanovi vyjde ta jeho.

Potěší vás, když se v konkrétním případě ukáže nějaká výhoda vaší koncepce?

Myslím si, že už se objevují věci, které z ní vycházejí. Na svazu už začali mluvit o ombudsmanovi. A jestli mě to těší? Samozřejmě, že taková věc potěší. Věřím, že si s Ivanem někdy sedneme a pokecáme. To mi stačí. Ivan je dobrý předseda a férový chlap. Hodně lidí mi říkalo, ať se spojíme.

Uvažoval byste za tři roky o spolupráci s ním jako místopředseda?

Pokud shodneme na jménech, jež chceme mít v týmu, nevylučuji to. Pro mě je důležitý tým, který by dělal manažerskou práci. Sport bych nechal na Ivanovi. Vidíte, že mně se to ve Viktorce zrovna nedaří. Do první ligy jsme se nevrátili…