Lukostřelecký rekord zamířil do Plzně

Rekordy se dají lovit v každém věku. Plzeňští veteráni to o víkendu dokázali.

Bílý plášť a závodní luk. Že tyhle věci nejdou dohromady? V případě pětapadesátiletého Pavla Vlčka se přímo rýmují. Pracuje v Plzni jako soukromý gynekolog, k tomu začal před dvěma lety závodně střílet z luku.

Úspěšně. Ve veteránské kategorii se v soutěži družstev na víkendovém mistrovství republiky v Novém Městě nad Metují stal republikovým šampionem a zároveň stanovil nový národní rekord. V jednom týmu s ním střílel jeho bratr Jan a také Zdeněk Horáček, všichni členové Lukostřeleckého klubu Arcus Plzeň. V kvalifikaci měli 3436 bodů, veliminaci pak 197 bodů.

„Lukostřelecká federace FITA stanovila novou závodní sestavu. Proto padaly i nové rekordy,“ vysvětluje Barbora Horáčková, plzeňská olympionička v lukostřelbě. Během mistrovského závodu absolvovali závodníci 144 střel z různých vzdáleností od třiceti do sedmdesáti metrů. Dobrá fyzička je proto nutností. Úspěch slavila na šampionátu i další plzeňská želízka v ohni. Družstvo mužů 1. LK Plzeň 1935 obsadilo třetí místo ve střelbě reflexním lukem. Pátí byl TJ Spartak Chrást. Na bronzové příčce skončili muži Arcusu v kladkovém luku.

Třetí místo patří i družstvu žen 1. LK Plzeň 1935. V jednotlivcích reprezentanti Plzně většího úspěchu nedosáhli. Bramborovou medaili si odváží mladičká Tereza Nádeníková z 1. LK Plzeň 1935 a Michal Nekolný ze stejného klubu.