Lyft a General Motors budou do roka testovat auta bez řidiče ve městech

GM Bolt

GM Bolt Zdroj: GM

Dalo by se říci, že dnes už takřka všichni výrobci automobilů pracují na vlastním systému automatického řízení bez řidiče nebo ho spíše implementují od jiných technologických společností, mezi kterými je například i Google. Velký přehled jsme pro vás udělali už ve starším článku, ale nyní web Wall Street Journal přinesl podrobnosti o zajímavém propojení výrobce a konkurence Uberu.

Podle informací totiž bude výrobce General Motors testovat už do roka vlastní elektromobil, který bude vybaven technologií pro řízení bez řidiče. Testovat ale nebude sám, spojil se totiž s platformou Lyft, což je velká konkurence Uberu v USA, ale i v dalších zemích po celém světě.

Nelze se takové spolupráci divit, General Motors už totiž patří mezi významné investory Lyftu, když tento startup podpořil částkou půl miliardy dolarů z vlastních zdrojů. Pokud jde o používanou technologii automatického řízení, které by mělo být testované i ve městě, zatím to vypadá, že se spolehne na vlastní technologii, respektive na schopnosti společnosti Cruise Automation, kterou koupí za přibližně miliardu dolarů.

Problém posledních pár procent

Nastává ale otázka, jak dobrá je tato technologie a kolik ještě zbývá vývoje. Jak se k tomu tématu vyjádřil Elon Musk, není problém vyvinout systém, který si poradí s drtivou většinou jízd a situací, problém je ale v tom, naučit systém těch posledních pár procent k perfektním schopnostem srovnatelným s člověkem. To je mnohem náročnější a vyžaduje obrovské množství nasbíraných dat přímo z terénu. To je také jeden z důvodů, proč už Tesla Motors uvedla ve vozech Model S a Model X integrované senzory a základní generaci automatického řízení se sběrem reálných informací z okolí. Perfektního robotického řidiče zkrátka nelze vyrobit pouze z laboratoře či simulací.

Řidiči nebudou potřeba

Také se potvrzuje dlouho prezentovaná budoucnost, že za pár let nebudou řidiči u platforem typu Uber nebo Lyft a dalších vůbec potřeba. Pokud jste s prací řidiče pro tyto systémy počítali déle než pár nejbližších let, měli byste se připravovat na další velkou změnu a hledat nové možnosti uplatnění.

Podle vyjádření produktového šéfa Lyftu bude nejdříve k dispozici možnost v aplikaci vybrat, jestli chcete přistavit odvoz pomocí automaticky řízeného automobilu, který bude s velkou pravděpodobností levnější. Díky absenci řidičů se také počítá s novými designy elektromobilů, které budou poskytovat více prostoru pro pasažéry. Takový zcela nový koncept už v minulosti ukázal i sám Google.