„Mafiánské“ pečivo vídeňské restaurace se Italům vzpříčilo v krku

Panini, ilustrační foto

Panini, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pobouření italské komunity ve Vídni a italské veřejnosti a nakonec i oficiální protest italské ambasády v Rakousku vyvolalo menu nabízené ve vídeňské pizzerii Don Panino. Oblíbené panini (zapékané pečivo) inzerované na jejím jídelním lístku totiž nesou jména řady mafiánských bossů stejně jako italských hrdinů boje proti mafii. Na pokyn italské ministryně zahraničí Emmy Boninové už zástupce ambasády tlumočil rakouským úřadům nevoli nad takovým jednáním.

Italský chargé d'affaires Sergio Pagano v dopise, z něhož dnes citovala agentura APA, zdůraznil, že používání jmen osobností, které položily život v boji proti mafii, k marketingovým účelům je nejen nechutné, ale i necitlivé vůči jejich památce a urážlivé vůči jejich nástupcům.

Za neakceptovatelné a pobuřující jsou v italské protestní demarši označeny především „ironické odkazy“ na legendární oběti boje proti organizaci Cosa Nostra, jako je sicilský prokurátor Giovanni Falcone nebo novinář Giuseppe Impastato, známější pod jménem Peppino.

Falcone byl zavražděn v roce 1992, Impastato - který založil sicilskou rozhlasovou stanici 100 Passi bojující dosud proti mafii - v roce 1978.

Hlasy odsuzující špatný vkus při pojmenovávání produktů pizzerie Don Panini se objevily i na internetu. K sendviči Don Falcone například jistý uživatel napsal: „Získal si (Falcone) titul největšího nepřítele palermské mafie, a koukejme se! - teď bude ugrilován jako klobása.“