Majitelé terénních čtyřkolek: Kam se máme vrtnout?

Venku se otepluje. A jaro láká do přírody i majitele terénních čtyřkolek.

Je to adrenalin. Osedlat pod sebou stroj za desítky tisíc korun a řádit s ním v přírodě. Vítr šlehá řidiči do tváře a on si připadá svobodný. A to je pocit, kvůli kterému někteří majitelé čtyřkolek rádi porušují zákon. Hladinu adrenalinu v krvi si totiž zvedají v lese. V místech, kam bez povolení nesmí.
„V lese jsem párkrát jezdil, ale vždycky jen tam, kde už byla vyježděná cesta od traktorů. Lidé nám nadávají, že ničíme lesy, ale já si nemyslím, že je to tak horké,“ říká čerstvý majitel čtyřkolky, na kterého Sedmička narazila v oblasti Bílé skály nedaleko Karlových Varů.
Terénní mašinu na čtyřech robustních kolech mu přítelkyně koupila k osmadvacátým narozeninám. On ji teď podle vlastních slov zkouší. „Kdo na tom nejel, neuvěří. Je to něco úplně jiného než jízda autem,“ rozhlíží se po okolí. Jméno však sdělit nechce. Jeho uveřejnění by prý mohlo poškodit rodinný podnik. Čtyřkolky zažívají rozmach. Jejich karlovarští majitelé však mají jen velmi málo možností, kde si zařádit. Na soukromé louky ani do lesů nesmí. „Manžel jezdil na dráhu do Hroznětína, ale to se dříve nebo později okouká. Protože možností k vyjížďkám je tady málo, čtyřkolku jsme nedávno prodali,“ vysvětluje Liana Rollerová. Sama na čtyřkolce jezdila, jak ale zdůrazňuje, nikdy v lese. „Myslivce, kteří se rozčilují, chápu. Když někdy vidím pitomce, co jezdí borůvčím, tak mě to taky štve,“ dodává. Zničené kořeny nebo lesní půda rozježděná od divokých jezdců trápí ale nejvíc majitele lesů a soukromých pozemků. Jedním z nich je ministerstvo obrany. Sportovní terénní vozidla se totiž čím dál víc objevují na armádních loukách. Přesněji ve výcvikovém prostoru na Doupově. Někteří krosaři si z něj udělali eldorádo. Plyn přidávají například u Jakubova nebo Kyselky.
„Kromě pokuty riskují i zdraví. Nebezpečí jim hrozí třeba od případné nevybuchlé munice. Proto tam vojenská policie nyní častěji hlídkuje,“ upozorňuje mluvčí ministerstva obrany Lucie Kubovičová na rizika, která černým jezdcům hrozí.
Vojenský újezd Doupov je však jen jedním z míst na Karlovarsku, kde zurčí motory čtyřkolek. Dalšími jsou například okolí Jimlíkova, Mezirolí, oblast nad Doubím či okolí Jáchymova. V zimě se černí jezdci proháněli také po vršcích Krušných hor.