Malá auta dál zlevňují, do cenového boje jdou další značky

Škoda Fabia

Škoda Fabia Zdroj: autorevue.cz

Ceny nových malých vozů v Česku dál klesají. O desítky tisíc korun v létě zlevnila i některá dražší auta z první desítky nejprodávanějších malých vozů, která se dosud cenové války příliš neúčastnila. Vyplývá to z informací prodejců.

Podíl malých vozů na celkovém trhu v Česku i přes zlevňování vytrvale klesá. Podle odborníků je to dáno mimo jiné tím, že lidé si mohou za stejné peníze jako před dvěma lety pořídit auto o třídu výš. Zatímco v roce 2008 měly malé a mini vozy podíl na trhu přes 47 procent, letos je to o 20 procentních bodů méně.

„Pokles cen osobních aut, jaký jsme zaznamenávali v předchozích letech, už letos nelze očekávat v takovém měřítku. Jistě ještě uvidíme modely, jejichž ceny klesnou, ale půjde spíše o vybrané akční nabídky, u řady jiných modelů si již prodejci budou moci naopak dovolit cenu i mírně zvýšit,“ uvedl vedoucí expertní skupiny PwC Jiří Zouhar. Očekává tak spíše stabilizaci cen, případně pohyby v řádu maximálně jednotek procent.

Slevy se pohybují v řádech několika desítek tisíc korun

Po jarním zlevnění modelu Fabia pod 200 tisíc korun přišla tuzemská automobilky Škoda Auto s další nabídkou, která cenu nejprodávanějšího vozu ve třídě dále snižuje. Pokud zákazník vlastní škodovku starší deseti let, dostane slevu na novou Fabii v lepší výbavě nebo Roomster 40 tisíc korun. Cena Fabie tak začíná na 182 900 Kč a cena provedení Combi se poprvé dostala pod 200 tisíc.

Ford zlevnil nejprodávanější verzi Fiesty Celebration o 25 tisíc na 229 900 korun. Na stejnou cenu se dostal i model Fusion. Nejdostupnější Fiesta je stále za 199 990 korun. Cena modelu Ka klesla o 10 tisíc korun na 179 tisíc korun. „Ford Ka patří rozhodně mezi nejlepší vozy v segmentu, ale zatím se prodával poměrně málo, neboť zákazníkům připadala jeho cena ve srovnání s konkurencí vysoká. Teď to bude naopak,“ uvedl ředitel marketingu Fordu Ota Sedláček.

Volkswagen snížil základní ceny vybraných modelů Polo až o 22 tisíc korun. Pokud zájemce zvolí financování na leasing nebo nabídne svůj starší vůz protiúčtem, získá další bonus 40 tisíc korun. Základní verze Pola, která má nově benzinový motor o objemu 1,4 namísto 1,2 litru, tak vyjde na 239 900 korun.

Z akční ceny 154 900 korun dlouhodobě těží Renault Thalia, který je mezi malými vozy v prodejích na druhém místě. Firma navíc láká při volbě leasingu na snížení ceny o dalších 35 tisíc korun. Hyundai i20 zastoupení značky nabízí v srpnu s bonusem 25 tisíc korun za 194 990 korun. Model C3 nabízí Citroën od 204 900 Kč, tedy se slevou 57 500 korun.