Malí fotbalisté mají více tělocviku

Sedmička přináší nový seriál, ve kterém představí deset sportů pro děti ve Frýdku-Místku. Prvním je fotbal.

Nejpopulárnějším sportem ve Frýdku-Místku je fotbal, i když už ve městě funguje jediný klub – Fotbal Frýdek-Místek. V klubu funguje šestnáct mládežnických družstev od nejmladší přípravky až po nejstarší
dorostence.
„Máme šest přípravek, šest žákovských družstev a čtyři dorostenecké celky. Dohromady je to zhruba 350 mladých fotbalistů,“ vyjmenovává šéftrenér mládeže Fotbalu Frýdek-Místek Radomír Hlaváč.
Kvalita a náročnost tréninků roste s věkem hráčů. „Nejmenší děti trénují jednou týdně. V jejich věku se jedná spíše o fotbalový kroužek. Rozhodně to ještě nejsou klasické tréninky,“ přibližuje Hlaváč.
Děti trénují pravidelně pod dohledem školených trenérů. A objíždějí různé turnaje. „U těchto kluků ještě ale tolik nejde o výsledky, ale spíše o zájem hrát. Vítáme každého mladého fotbalistu,“ říká trenér Josef Bardoň (na snímku vlevo).
Bardoň trénuje i osmiletého Vojtěcha Procházku (na snímku vpravo). „Vojta hraje za přípravku už dva roky. Díky tréninkům se od jara do podzimu třikrát týdně pohybuje na čerstvém vzduchu na kvalitních
hřištích. V zimě chodí na tréninky do tělocvičny. Naučí se tak respektovat určitá pravidla a hrát fair play. Kromě fotbalu zvládne i ostatní pohybové dovednosti,“ říká spokojeně otec Radek Procházka.
Rodiče se o své děti nemusejí bát. Fotbalový oddíl má svého lékaře, který se věnuje přímo malým fotbalistům.
„Dětem fotbal rozhodně doporučuji. Určitě je to mnohem lepší než sedět doma u počítače. Tréninky vedou zkušení trenéři, navíc funguje spolupráce mezi nimi a lékařem. V dorostu už musejí mladí
fotbalisti pravidelně absolvovat zátěžové testy. Pokud mají někteří problémy, děláme je samozřejmě i dříve,“ vysvětluje frýdecko-místecký lékař Jan Kolečkář.
Fotbal Frýdek-Místek spolupracuje s Devátou základní školou, na které jsou přímo fotbalové třídy s rozšířenou výukou tělesné výchovy. „Kluky, kteří v klubu hrají, se snažíme od šesté třídy dostat na Devátou základní školu. Mají tři hodiny tělesné výchovy týdně navíc. V nich si je vyzvedáváme na dopolední tréninky. Ty nejsou zaměřené pouze na fotbal. Jedná se o všestrannou přípravu, do které
je zařazena i regenerace či plavání. Tyto výdaje platí mladým fotbalistům oddíl,“ přibližuje Hlaváč. Klub spolupracuje také se třemi středními školami ve Frýdku-Místku.