Man Booker Prize získal Australan Richard Flanagan

Richard Flanagan

Richard Flanagan Zdroj: ctk

Letošním držitelem britské Man Bookerovy ceny za román se v úterý stal Australan Richard Flanagan s knihou The Narrow Road to the Deep North. Flanagan tak získal jednu z nejprestižnějších literárních ocenění pro anglicky píšící autory.

Flanagan ve svém příběhu z druhé světové války a poválečného období čerpal ze zkušenosti svého otce, který byl zajatcem japonské armády. Román se zaměřuje na stavbu železniční tratě, na které se podíleli lidé poslaní na nucené práce. Stavba si nakonec vyžádala desetitisíce životů.

Letos poprvé platí nová pravidla, podle nichž se smí o Man Bookerovu cenu ucházet jakékoli anglicky psané dílo vydané ve Velké Británii i od jiných autorů než občanů Británie, Irska a Britského společenství. To značně rozšířilo okruh nominovaných a vyvolalo u některých odborníků obavy, že prestižní britskou cenu začnou dostávat hlavně Američané. Do užšího finále se ale nakonec dostali pouze dva Američané. Vedle Australana Flanagana pak o cenu bojovala trojice Britů.

Bookerova cena byla založena v roce 1969 jako protiváha Goncourtově ceně ve Francii. Vítěz si odnáší peněžitou cenu ve výši 50 tisíc liber. Odměnou je ale i to, že výrazně stoupne prodej jeho románu, stejně jako knih ostatních finalistů.