Mapy Seznamu jdou do světa, budou mít nové auto a snímací batoh

Seznam.cz

Seznam.cz Zdroj: Zive.cz

Služba Mapy.cz vyráží do světa. Seznam se v rámci nich napojí na otevřený projekt OpenStreetMap, díky kterému bude možné se z webové verze o posléze i mobilních aplikací dostat k mapovým podkladům z celého světa. Nové funkce budou prozatím součástí nadcházející veřejné beta verze, do června by se nicméně měly i ke stažení do offline módu objevit hlavní turistické lokace a do konce roku zbytek světa.

Tuzemská internetová jednička se zároveň stane přispěvovatelem do OpenStreetMap. Aktualizace do veřejného projektu chce posílat zhruba každých 14 dní. Firma nabídne i některá vlastní data, která má a bude mít k dispozici, aktuálně třeba Chorvatsko. Spolupráce na OpenStreetMap se týká zahraničí, nikoliv Česka.

Seznam zahraniční mapy potřebuje nejenom k samotnému rozšíření Mapy.cz, ale také pro rozvoj svého byznysu, který se přímo Mapy.cz netýká. Společnost prozatím nekomentuje, o co přesně jde, pouze zmiňuje, že zahraniční podklady potřebuje.

Interaktivní plánky uzavřených lokací

Zřejmě to souvisí s už dříve ohlášenými aktivitami. Seznam vstoupil do mladé firmy TopGis, se kterou začal letecky snímat nejenom českou zemi. V rámci nového GIS byznysu prodává atraktivní data firemním a státním zákazníkům. Kromě Česka běží i několik projektů v zahraničí.

Nové snímky Panorama na Mapy.cz.Nové snímky Panorama na Mapy.cz. | Jan Sedlak

Kvůli zahraničním mapám se nově nasazuje také plně fulltextové vyhledávání, které vychází z tradičního vyhledávače.

Nové mapy dostanou ještě mnohem větší nálož nových funkcí. Chystají se například interaktivní plánky různých lokací. To v praxi znamená, že budou k dispozici plánky zoologických zahrad, obchodních center, výstavišť, hrádků, zámků či třeba nemocnic. V rámci těchto plánků bude možné použít funkce typu plánovač tras a podobně. „Většinu dat máme, zpracováváme je a nejdéle na konci léta by se vše mohlo objevit,“ říká produktový manažer Mapy.cz Martin Fuks.

Pokračují také práce na trojrozměrných mapových modelech. K jejich skládání Seznam využívá službu Melown, kterou dal dohromady zakladatel a majoritní vlastník společnosti Ivo Lukačovič. Seznam je prozatím jeden z mála zákazníků Melownu. Lukačovič mimochodem spustil také projekt Windyty, který si sám naprogramoval.

Nové snímky Panorama na Mapy.cz.Nové snímky Panorama na Mapy.cz. | Jan Sedlak

Seznam původně chtěl pro počítání 3D modelů využít superpočítač v Ostravě. Realizoval několik pilotních pokusů, nakonec se ale zjistilo, že nejde o úplně výhodnou spolupráci. Seznam nedokázal využít celý výkon a zaplacený výpočetní čas tak byl zbytečně drahý. Aktuálně se tedy modely počítají na výkonných počítačích s kvalitními grafickými kartami. „Jsou to v podstatě hodně výkonné herní notebooky,“ říká generální ředitel Seznamu Pavel Zima.

Focení Česka

Ke skládání 3D modelů se používají i letecké snímky, na kterých Seznam spolupracuje se zmiňovaným TopGisem. Velká část snímků Česka původně měla vzniknout v minulém roce, nakonec ale nevyšlo počasí. „Letos Česko chceme dofotit celé. Minulý rok se dalo fotit tak jeden den v týdnu, standardem jsou každé dva dny,“ vysvětluje Zima.

Snímkovací batoh (prototyp) pro Mapy.cz.Snímkovací batoh (prototyp) pro Mapy.cz. | Jan Sedlak

Do konce roku by měla být ve 3D nasbírána všechna česká města nad šest tisíc obyvatel. Reálné nasazení by mělo přicházet postupně s tím, jak Seznam data zpracuje. Do trojrozměrného světa se pak postupně promítne řada dalších funkcí. Počítá se například s využitím plánovače výletů.

Plánovač výletů se chystá i automatický. „Chceme dát lidem nejlépe jedno tlačítko a vygenerujeme jim ideální výlet na celý den,“ doplňuje Martin Fuks. S rostoucí databází Seznam může nad mapami stavět nové funkce. „Dnes už jsou Mapy.cz obrovská znalostní databáze věcí v České republice.“

Postupně se začínají objevovat také nové snímky, které Seznam sbírá skrze vlastní automobil. Velice ostré fotky je možné vidět prozatím na zámku Hluboká a také na části ulice Křížová v Brně. Při přiblížení je možné vidět i výlohy a nápisy. Nasnímané fotografie tak částečně „krmí“ také databázi na Firmy.cz.

Snímkovací batoh (prototyp) pro Mapy.cz.Snímkovací batoh (prototyp) pro Mapy.cz. | Jan Sedlak

Během května do ulic vyrazí nové vylepšené auto, které doplní to nedávné

Hůře přístupná místa a turistické trasy bude fotit nový batůžek. Z aktuálního prototypu vážícího šest a půl kilogramu trčí tyč s šesti 12 MPx kamerami a GPS systémem.