Martin Smola: Z účetnictví se stalo nutné zlo

cloud computing

cloud computing

"Účetnictví je zde od toho, aby pomáhalo řídit podnikání, a rodina je to nejdůležitější podnikání, které máme" říká jednatel společnosti Direct Accounting Martin Smola k projektu cloudového účetnictví iÚčto, které chce v průběhu léta nabídnout domácnostem zdarma. "Vyvíjíme systém, aby obyčejný člověk třeba jenom tím, že bude používat platební kartu, mohl detailně sledovat strukturu svých nákladů. Nelze šetřit, dokud nevíte, kde utrácíte," dodává.

E15.cz: Nabízíte jednoduchost a účetnictví. Není to trochu protimluv?

V Česku se z účetnictví stalo nutné zlo. Každý si říká: „musím to udělat, abych dostál tomu, co chce stát“. Úplně z toho ovšem vymizelo pochopení, že účetnictví je něco, co má pomáhat s vedením firmy. Například přehled o cash flow a splatnostech faktur, to je pro mnoho obchodních společností zásadní.

Pomohly jednoduché otázky: Kde jsou ve firmě peníze? Komu co dlužím a kdo co dluží mě? Jakou mám platební bilanci? Jak moc utrácím a za co případně? K tomu stačí základní reporting, nepotřebuju vědět, jaká je co účetní třída.
Stávající nejrozšířenější systémy jsou příliš složité, uživatelé často některé prvky vůbec nepotřebují, nebo hůře – vůbec jim nerozumí.

Řekl jsem si „pojďme to udělat jinak“. Budeme prodávat rozšiřující moduly, ale základní cenu za základní funkce se budeme snažit držet na deseti eurech za měsíc. Do sta dokladů je pak vše zdarma. Ne každý potřebuje všechny existující moduly, proto nabízíme jejich dokoupení. Třeba za 25 korun měsíčně. Když je pak už firma nepotřebuje, nemusí za ně dál platit.

E15.cz: Jak vás napadlo začít vést účetnictví v cloudu?

Už poměrně dlouho podnikám a ve všech firmách jsem měl problémy s informačním nebo účetním systémem. Existující systémy vyžadují instalaci na lokálním serveru, instalaci na jednotlivých počítačích s tím spojenou správu počítačů a podobně. Vzdálený přístup k informacím je možný jen přes další instalované systémy a serverové licence.

Myšlenka byla jasná: vše maximálně zjednodušit a mít přístup kdykoliv a odkudkoliv – z počítače, tabletu, chytrého telefonu, pro které nyní ještě doděláváme responzivní design.

Martin Smola, jednatel společnosti Direct AccountingMartin SmolaMartin Smola|Direct Accounting

E15.cz: Kolik firem „vydrží“ na té variantě zdarma a kolik jich naopak přejde na tu vyšší verzi?

Každý den nám někdo „doroste“ a přejde z verze zdarma do placené varianty. Jak uživatelům roste byznys, tak přecházejí. V Česku máme téměř dva tisíce uživatelů, ale například v USA jich mají podobné systémy přes 10 milionů. Momentálně máme také modul „fakturace“, který je zcela zdarma, připravujeme i domácí účetnictví, rovněž bezplatné.

E15.cz: Je cloud to správné řešení?

Většina podnikatelů má nějaký počítač, který je potřeba spravovat a průběžně upgradovat či na něm obnovovat nejrůznější licence účetních programů. iÚčto je cloudově řešené, tudíž k němu lze přistupovat z jakéhokoliv přístroje s internetem.

E15.cz: Jaká největší firma využívá váš systém?

Máme například sítě restaurací, které to využívají. Nemusí tak pracovat s účetními pobočkami. Mají jen za loňský rok zaevidovaných přes deset tisíc dokladů.

E15.cz: Neobávají se firmy například bezpečnostních rizik, že je „vše“ online ve zmíněném cloudu?

O bezpečnost mají strach převážně ti starší, mladí jsou již na online život zvyklí. I tak máme bezpečnostní certifikát, který je bezpečnější, než internetové bankovnictví některých českých bank. Data jsou během přenosu v bezpečí a uložena v datových centrech. Nejsou nikde u nás na serveru či na dané firmě, nikdo se k nim nedostane, ani zaměstnanci, kteří by je chtěli zneužít. To je velká výhoda oproti stávajícím offline řešením.

Nyní pracujeme na tom, že bychom přeci jen těm zarytým příznivcům zálohování umožnili si svá data stáhnout jako obnovitelnou zálohu do lokálních počítačů. Offline mutaci našeho účetního systému ale určitě dělat nebudeme. Data na cloudu jsou prostě bezpečnější, než uložená někde ve firmě.

E15.cz: Vím, že se zákazníky také „ladíte“ některé detaily programu...

Říkáme tomu Zlatá rada. Máme různé skupiny zákazníků, kteří nám tato zlepšení sami aktivně navrhují. To jsou velmi aktivní uživatelé, kteří se v systému často pohybují a mají mnohdy velmi dobré postřehy. Za odměnu jim dáváme půlroční provoz zdarma v nejvyšší verzi programu. Průběžně svůj systém rozšiřujeme o další funkce – dobropisy, sklady a další moduly. Naštěstí máme opravdu „zapálené“ zákazníky.

Nedávno jsme například spustili platební bránu a překvapilo nás, kolik firem bylo ochotných si nás předplatit ne na pár měsíců dopředu, ale rovnou na celé účetní období. A to i přes to, že máme měsíční systém plateb. Často nás také oslovují, abychom doplnili rovnou celé moduly, jako například zmíněné sklady, které nyní intenzivně vyvíjíme. Naše filozofie je jednoduchá – časem uvolníme zdroje systému, takže kdokoli bude moci napsat aplikaci. A tu aplikaci/modul pak budeme samozřejmě publikovat na e-shopu a nabízet ji přímo klientům.

Nabídku domácího účetnictví zdarma chápeme to jako nezištnou pomoc lidem, naši charitativní činnost.

E15.cz: Zmiňoval jste přípravu domácího účetnictví…

Od toho si hodně slibujeme. Chápeme to jako nezištnou pomoc lidem, naši charitativní činnost. Tím se chceme také odlišit od ostatních systémů na trhu, dříve nebo později totiž také konkurence půjde cestou cloudu. Sám jsem byl v životní situaci, kdy jsem potřeboval detailně sledovat příjmy a výdaje domácnosti. Tehdy jsem to dělal v pouhém excelu, ale hlavní pravidlo jsem odhalil – Nelze šetřit, dokud nevíte, kde utrácíte.

Tvoříme systém, aby obyčejný člověk třeba jenom tím, že bude používat platební kartu, mohl detailně sledovat strukturu svých nákladů. České banky těmito daty dávno disponují, jen je nechtějí uvolnit. Ale právě o tato data máme zájem, chceme je třídit ve prospěch uživatele – aby automaticky viděl, za co přesně utrácí a třeba měl možnost si nastavit vlastní limity. Lidi si v Česku často půjčují peníze, aniž by věděli, zda jsou schopni je splácet. Účetnictví je zde od toho, aby pomáhalo řídit podnikání, a rodina je to nejdůležitější podnikání, které máme.

E15.cz: To už zavání podobnými aktivitami, které na trhu vedou nejrůznější finančně poradenské firmy i některé banky. Neplánujete s nimi třeba nějakou spolupráci? Sám jste říkal, že právě banky disponují daty, která byste rádi zpracovávali...

Jsme pod poměrně velkým tlakem finančně poradenských firem. Oslovují nás s nabídkami akvizic. Ale mám s tím trochu problém, nechápu totiž jejich pozici na trhu zcela pozitivně. Spíše proto koketujeme s bankovním sektorem, protože banky mají data, která jsou pro domácí účetnictví nezbytná. Lidé stále častěji platí kartou, což je ideální pro tvorbu potřebných dat.

Už nyní sice jsme schopni zpracovávat výpisy, které banky posílají e-mailem. Ale plné napojení, to je naše vize, plná automatizace představuje největší přidanou hodnotu.

E15.cz: Se kterými bankami vyjednáváte?

Řekl bych to tak, že jde o banky, které jsou průkopníky v internetovém bankovnictví.

E15.cz: Dohodnete se?

Myslím, že ano. Rádi bychom, aby náš systém nebyl svázán pouze s jednou bankou. Exkluzivita je sice hezká, ale hodně to omezí funkčnost. Systém nemá význam, když trh nepokryje kompletně. Ale věřím, že se to časem prolomí. Ve světě je to už běžné, v Česku si to však banky z nějakého důvodu „chrání“. Zatím tyto systémy totiž chápou jako konkurenční výhodu, lákadlo na klienta.

E15.cz: Kdy budete mít hotovu onu „domácí variantu“?

Zhruba někdy v létě. Do prázdnin určitě spustíme ostrou verzi.

E15.cz: Co říkáte na vlastní pokusy bank nabídnout uživatelům vedení struktury rodinných výdajů v rámci e-bankingu?

Každá z bank to nějakým způsobem má, ale problém je v tom, že to je z hlediska struktury, ne účetnictví jako takového. Navíc toto nemusí klientům plně vyhovovat, protože když reálně hospodaříte s penězi, tak možná nemáte jen jeden účet. Některá banka nabízí dobrý spořicí účet, další zase slušný běžný účet a podobně. Já osobně tak mám čtyři bankovní účty, ale chtěl bych data z nich spojit do jednoho rozumného účetního systému, který mi je automaticky zpracuje.

E15.cz: ČBA nedávno představila jednotný formát e-faktury. S tímto typem dokumentů také umíte pracovat?

Jednotné formáty již máme předpřipraveny. S tím není problém. Problém je s tím, jak dostat data z bankovního účtu klienta do účetního systému.

E15.cz: Kolik lidí momentálně používá iÚčto?

Přes dvě tisícovky. Původně jsme po prvním roce očekávali zhruba tři tisíce uživatelů. Je to hodně o komunikaci. Nejvíc zápasíme s tím, že ostatní systémy se prezentují tak, že jsou tím, čím nejsou. Například takový iDoklad, který tvrdí, že je účetnictvím, což není pravda. Účetnictví musí mít účetní osnovu, deník, a nic takového se v něm ale nevyskytuje. Je to spíše fakturační systém.

E15.cz: Umožňujete například vedení účetnictví pro více firem pod jedním loginem?

Ano, mezi firmami se lze jednoduše přepínat.