Máte na svém Twitteru motiv brazilského šampionátu? FIFA vás nahlásí

Přestavbou prošel Estádio do Maracanã, kde má proběhnout zahrajovací i závěrečný ceremoniál olympijských her

Přestavbou prošel Estádio do Maracanã, kde má proběhnout zahrajovací i závěrečný ceremoniál olympijských her Zdroj: CC BY-SA 3.0: Rodrigo Padula

FIFA jako pořadatel fotbalového mistrovství světa v Brazílii má na starosti nejen organizaci jedné z největších sportovních událostí vůbec. Federace také kontroluje náhodné účty na Twitteru, zda nepoužívají její loga nebo maskota mistrovství.

Na zvláštní případ upozornil web Torrent Freak, který informoval, že FIFA si v červnu v mnoha případech stěžovala ohledně některých účtů na Twitteru, které jako svou profilovou fotku (avatar) použily symboly spojené buď se samotnou fotbalovou federací, případně s brazislkým šampionátem.

„Oficiální loga, symboly a další grafické ochranné známky FIFA nesmějí být použité na žádné sociální síti. Značky a loga FIFA nesmějí být použité k vytvoření dojmu, že dotyčná strana oficiálně souvisí s fotbalovým mistrovstvím v Brazílii,“ uvedla Federace.

Fotbalová federace se přitom odvolává na zákon Digital Millenium Copyright Act (zkráceně DMCA), tedy americké autorské právo. Postiženým uživatelům se na Twitteru ukáže výchozí nastavení profilu se známým obrázkem vejce.

Přes satelit vidíte góly nejostřeji a nejdříve, přes internet nejpomaleji

Názory odjinud: přes všechny problémy vítězí fotbal