Matragi bude v Praze

Módní návrhářka a malířka Blanka Matragi letos slaví třicet let své tvorby. Při té příležitosti navštíví i svoji výstavu v Obecním domě.

Energická návrhářka, která žije se svým manželem v Libanonu, se objeví opět v Praze. V Obecním domě pořádá 25. dubna od sedmi večer komentovanou prohlídku své výstavy Timeless.

Oslavy výročí od založení módního salonu Blanka - Haute Couture v Beirutu začaly už na podzim loňského roku galavečerem s monumentální módní přehlídkou v Obecním domě. Při té příležitosti byla otevřena v Kulečníkových a karetních hernách Obecního domu stálá retrospektivní výstava archivu i současné tvorby. V těchto prostorách vystavuje světová návrhářka svoje šaty, oděvní doplňky, sklo, porcelán, sochy, lustry, šperky a grafiky. K vidění jsou třeba originální svatební šaty, které Matragi navrhla a ušila pro rodinu emíra z Abu Zabí.

Samé originály

Kolekce Haute Couture, neboli vysoká krejčovina, obsahuje desítky nových modelů inspirovaných hudbou, architekturou a grafikou. Všechny šaty jsou zaručený originál.

Blanka Matragi, rozená Kyselová, se narodila 20. února 1953 ve Světlé nad Sázavou a talent zdědila po otci, uměleckým skláři. Po jeho vzoru se nejdříve vyučila brusičkou skla a až později začala studovat Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. V tu dobu už úspěšně navrhovala kostýmy pro filmovou a televizní tvorbu. Po svatbě s Makramem Matragi následovala manžela do Libanonu. V centru Bejrútu si otevřela módní salon a od té chvíle si budovala pověst špičkové návrhářky. Zakládá si na profesionalitě, neotřelosti, vynalézavosti a na dokonalém řemeslném zpracování šatů.

Blanka Matragi 2012

• Stálá výstava „Timeless“ k 30. výročí tvorby Blanky Matragi

Termín: až do 7. října 2012. * Otevřeno: denně 10.00-19.00.
Vstupenky: v Infocentru Obecního domu.

www.obecnidum.czwww.blanka.com