Medaile chtějí i ze Španělska

Sedm pardubických sjezdařů na divoké vodě odjíždí bojovat o medaile na mistrovství světa.

Na loňském mistrovství Evropy v Itálii vylovili z řeky pět medailí, z toho dva tituly šampionů starého kontinentu. Pardubičtí sjezdaři na divoké vodě se chtějí na vítězné vlně svést i při letošním mistrovství světa na španělské řece Sort.

Medaile by měly cinknout v hlídkách

Nejlepší světoví sjezdaři se letos potkají ve španělských Pyrenejích, přibližně sto kilometrů od Andory. Řeka Sort jim nabídne nefalšovanou divokou vodu. „Je to opravdu krásná řeka. Trať bude vodnatá a peřejnatá, jsou tam úseky s velkými vlnami, kde bude velmi rozhodovat najíždění stopy. Velkou roli tak budou hrát zkušenosti,“ říká pardubický matador Roman Mornštejn, který se představí v kategorii C2.
Společnost na lodi mu bude opět dělat Petr Veselý z Dolních Kounic. Novou deblovou posádkou na mezinárodní scéně bude Lukáš Uncajtík - David Lisický. Pardubicko - prostějovské duo se dalo dohromady před touto sezonou. Oba ostřílení čeští reprezentanti ještě letos zkoušeli uspět i na singlu, ale nakonec se rozhodli startovat společně na jedné lodi. „Po minulé sezoně jsme se rozešli se svými parťáky a rozhodli jsme se dát dohromady. Bohužel se nám při posledních domácích závodech moc nedařilo. Větší šance vidím při závodě na dlouhé trati, kde bychom určitě chtěli skončit do pátého místa,“ věří si Uncajtík, který při loňském evropském šampionátu získal dvě zlaté a jednu bronzovou medaili.
Oba nejcennější kovy posbíral při závodě hlídek. Právě tam by chtěl úspěch zopakovat. „Loni jsme vyhráli hlídky v dlouhém i krátkém závodě. Obhájit zlata bude těžké, ale medaile chceme z obou tratí,“ dodává Uncajtík.
Malou komplikací ovšem je, že oba noví parťáci pádlují na stejnou stranu. Musí si tak často přehazovat pádlo, což je při těžkých úsecích může stát drahocenné desetinky vteřin.
Na šampionát odjíždějí čtyři české deblové posádky, do hlídek ale mohou nastoupit pouze tři. Pardubické lodě věří, že černý Petr nezůstane zrovna na ně. „Doufám, že se do nominace dostaneme. V individuálním závodě chceme být do desítky a tím bychom si měli místo v hlídkách vyjet,“ věří si Mornštejn.

Zazářil v juniorech, uspěje i mezi muži?

V pardubických barvách nebude chybět ani největší talent mezi českými sjezdaři Ondřej Rolenc. Na loňském juniorském světovém šampionátu vybojoval v kategorii C1 dvě zlaté medaile, před dvěma lety na Evropě vystoupal na nejvyšší stupínek dokonce čtyřikrát.
„Uvidíme, jak se dokáže poprat s délkou závodu. Dlouhá trať se jede asi třiadvacet minut, což je o sedm víc než loni,“ upozorňuje Mornštejn.
Obhajovat dvě překvapivé bronzové medaile z evropského šampionátu bude i Radka Valíková. Objev loňské sezony ale ze zdravotních důvodů přesedlal z kajaku do kanoe. Nebude to ovšem pouze premiéra české závodnice, ale také kanoistek v programu mistrovství světa. „Těžko odhadnout, jaká se při premiéře sejde konkurence, takže by z toho mohla být klidně medaile,“ dodává Roman Mornštejn.
Na mistrovství světa se představí i Tomáš Kejklíček v kategorii C1 a mezi veterány Jan Šťastný.