Medici se budou učit v prádelně i v pokoji pohlavára

Lékařská fakulta přivítá na podzim první studenty, ale budovy, v nichž má sídlo, už leccos z medicíny pamatují. Ještě v devadesátých letech v nich operovali lékaři nemocnice Ostrava-Zábřeh.

Velká bílo-oranžová budova, z níž je dnes děkanát, sloužila do roku 1994 jako neurochirurgie. „Všechno jsme museli přestavět. Tam, kde jsou dnes okna, byla dříve zeď, a naopak,“ vzpomíná správce budov Otakar Pillich na přestavbu za 50 milionů korun.
Kde byly kdysi operační sály, jsou učebny až pro sedmdesát lidí. Děkan sedí v místě dřívějších pooperačních pokojů. „V prvním poschodí měl kdysi prominentní pokoj komunistický pohlavár Mamula. Byl vytapetovaný, s lepším nábytkem, hned naproti pracovny primáře. Dnes je tam zrcadlový sál a tělocvična pro rehabilitaci,“ líčí správce.
Poblíž děkanátu stojí menší budova, kde bývala patologie. Pitevní sály jsou v ní dosud, jen slouží k výuce. Sídlí tam ústav anatomie a embryologie. Budovy prádelna, kuchyně a jídelna se proměnily v ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví. „Suterén jsme nepřestavovali. Dodnes jsou tam velké chladničky na brambory a zeleninu,“ popisuje Pillich.
V dřívějším domově sester teď sídlí ústav ošetřovatelství. Jednotlivé místnosti vypadají jako nemocniční pokoje či sály. „Je tam například porodní sál, jipka, pooperační pokoj či prostor sanitky, aby studenti viděli, jak to vše vypadá,“ vypráví správce, který by měl mít od podzimu plno práce s další přestavbou – z někdejší gynekologie a porodnice vznikne nové sídlo fakulty.