Město chce přiškrtit herny

Je pravděpodobné, že od října budou majitelé heren do jihlavské městské kasy odvádět větší poplatky než dosud.

Provozování heren bude asi méně vydělávat. Hazard bude méně vydělávat. Zastupitelé Jihlavy budou 7. září schvalovat vyhlášku, která městu umožní zavést poplatky za provoz výherních loterijních terminálů (VLT). Vyhláška by pak měla platit od začátku října. Jaký bude její důsledek? Vyhláška dovolí vybírat za každý VLT až dvacet tisíc korun ročně. To není malá částka. Ve městě totiž do minulého týdne v hernách fungovalo 731 terminálů. Pro město by to znamenalo roční příjem skoro patnáct milionů korun.

Primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal věří, že důsledkem vyhlášky bude snížení počtu hracích přístrojů.
„Provozovatelé si spočítají, zda se jim přístroje vyplatí i nadále provozovat, a věřím, že někteří počet přístrojů omezí,“ řekl. Majitelé heren po říjnu spočítají své zisky a pak rozhodnou, zda některé přístroje
stáhnou z provozu. „Pokud nebudou terminály vydělávat, tak je stáhneme, to je jednoduché,“ řekl Tomáš Král ze společnosti Derby Bar, která v Jihlavě provozuje pět loterijních terminálů. Nejvíce heren v Jihlavě provozuje společnost ATIS. Její šéf Drahoslav Roubíček však chystanou vyhlášku nechtěl vůbec komentovat. „Vývoj sleduji, ale nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat,“ řekl.