Město trápí nárůst přepadení

Kriminalita se dotýká stále více lidí žijících v Berouně. Zvyšuje se zejména počet případů, které sami kriminalisté nazývají slovem „hyenismus“.

Policie před pár měsíci sice dopadla recidivisty, kteří v Berouně oloupili několik lidí, skupinky loupeživých násilníků však ulicemi Berouna korzují nadále.
„Jejich metodou je vyčkávat před bankomatem v době, kdy přicházejí sociální dávky. Když si vyberete peníze, obstoupí vás několik cikánů se zlatým řetězem na krku a všechny peníze vám vezmou. Znám několik lidí, kterým se to stalo stejně jako mně,“ řekl Jan Kolomazník, který je momentálně na sociálních dávkách existenčně závislý.

Snadná kořist, důchodci

Zkušenosti podobného druhu zaznamenali také obyvatelé městské čtvrti Závodí, po nichž skupinka Romů vymáhala „mýtné“ za přechod přes lávku na autobusové nádraží.
Z velké části se jedná o lidi důchodového věku. Přestože jsou přepadení často schopni popsat policistům, jak lupiči vypadali, a někdy znají dokonce i jména berounských „známých firem“, policisté neudělají nic jiného, než že podezřelého vyslechnou. Tedy v případě, že nemají hmatatelné důkazy.
„V poslední době se skutečně množí případy oloupených a okradených penzistů. Jeden se například stal v České ulici. Často jsou obětí zákazníci nákupních středisek. Největší slabinou těchto lidí je fakt, že jsou často až naivně důvěřiví,“ řekla mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková. Zatím nejkrvavější případ loupeže z posledních dní eviduje policie ze 17. února z Hostímské ulice. „Byla hodina po půlnoci, když u parkovistě před hospodou na Závodí přistoupili tři mladíci ke čtyřiatřicetiletému muži a řekli mu „Dej sem peníze!“ Když odmítl, snažili se ho fyzicky napadat. Jeden z mladíků ho při tom bodl nožem do boku. Vzali mu pak skoro čtrnáct tisíc korun, platební kartu a odešli po silnici směrem k autobusovému nádraží,“ popsala jeden z posledních případů Lenka Uriánková z berounského sídla policie. Oloupený muž měl štěstí, že kolem jela noční hlídka policistů. Ti zavolali záchranku a sanita převezla zraněného do nemocnice v Hořovicích. Podle ošetřujícího lékaře utrpěl středně těžké bodné poranění. Pachatelé utekli, a přestože po nich policie prý usilovně pátrá, spravedlnosti unikají dosud.