Microsoft bude uživatele upozorňovat na vládní hackerské útoky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Andrew_Writer via Flickr

Firma Microsoft bude varovat uživatele svých počítačových služeb, včetně e-mailové schránky Outlook.com, pokud bude mít podezření, že se v různých částech světa vládní úřady snaží nabourat do jejich účtů. Uvedla to agentura Reuters. Stejný krok již od října učinily firmy Facebook, Twitter a Yahoo. Jako první s tímto rozhodnutím přišla v roce 2012 firma Google, která nyní měsíčně zašle upozornění desítkám tisíc uživatelů.

Posun v politice firmy přichází pět dní poté, co se Reuters zeptal firmy, proč se rozhodla neinformovat oběti hackerského útoku odhaleného v roce 2011, který byl zaměřen zvláště na zahraniční představitele Tibetu a ujgurské menšiny. Útok se dotkl diplomatů, pracovníků médií či právníků zaměřených na lidská práva.

Podle dvou bývalých zaměstnanců Microsoftu odborníci ve firmě před několika lety dospěli k závěru, že za útoky stály čínské úřady. Firma však nepředala tyto informace uživatelům své služby Hotmail, která se dnes nazývá Outlook.com. Microsoft ale ve svém prohlášení uvedl, že ani firma, ani vláda Spojených států nemohou určit zdroj útoků a že nepocházely z jedné země.

Sofistikovanější útoky

Microsoft zhruba dva roky posílá výstrahy týkající se možného narušení bezpečnosti, avšak bez určení pravděpodobného podezřelého. Nyní se firma podle prohlášení rozhodla, že bude uživatele informovat, pokud bude mít podezření, že útočník je „podporovaný státem“. Podle firmy je totiž pravděpodobné, že tento útok bude mnohem sofistikovanější nebo trvalejší, než jiné útoky.

Aktivisté zaměření na svobodu projevu na internetu i bezpečnostní experti již dlouho volají po více přímých varováních. Podle nich to pobízí ke změnám chování uživatelů e-mailu.