Microsoftu se daří v cloudu, obrat z Azure se meziročně zdvojnásobil

Satya Nadella, šéf Microsoftu.

Satya Nadella, šéf Microsoftu. Zdroj: Jan Sedlak

Microsoft zveřejnil nové finanční výsledky za poslední fiskální čtvrtletí roku 2016, kdy dosáhl na obrat 20,6 miliardy dolarů se ziskem 3,1 miliardy dolarů. Za celý fiskální rok 2016 pak jde o obrat 85 miliard dolarů se ziskem 16,8 miliardy dolarů.

I když je oproti minulému roku obrat nižší o 9 %, zisk stoupl o 38 %. Hlavním důvodem byly ztráty kvůli odpisům Nokie v hodnotě 7,6 miliardy dolarů ve fiskálním roce 2015, přičemž tento rok už půjde jen o 950 milionů dolarů.

Office 365 snižuje krabicové prodeje

Pokud jde o jednotlivé části, které Microsoft ve finančních výsledcích prezentuje, hlavním trendem je jednoznačně cloud. V případě produktivity, kam spadá i balík Office 365, se Microsoft pochlubil 5% růstem s obratem 7 miliard dolarů a ziskem před zdaněním 3 miliardy dolarů (5% pokles). Se zvyšujícím se zájmem o cloudové Office 365 se ale pomalu propadají prodeje klasických krabicových verzí Office, což je pochopitelné. Samotný příjem z podnikových předplatných Office 365 stoupl o 54 %.

Největší růst zaznamenala platforma Azure, kde meziročně stoupl obrat o 102 %. Důvodem je ale spíše zatím menší rozšíření a jak už to bývá, na začátku se vždy stoupá snadno a rychle. Za celý segment, který Microsoft označuje jako Inteligent Cloud, se jednalo o 7% růst na příjem 6,7 miliardy dolarů se ziskem před zdaněním 2,2 miliardy dolarů (meziroční pokles o 17 %). U produktu z oblasti komerčního cloudu Microsoft spekuluje s run rate 12,1 miliardy dolarů s cílem se dostat na 20 miliard dolarů do roku 2018.

Windows 10 zlepšuje příjem z Bingu

V rámci divize Personal Computing, se Microsoftu podařilo prodat o 27 % více licencí Windows pro domácnosti a o 2 % více verzí Pro. Celkem Microsoft v této oblasti získal příjem 8,9 miliardy dolarů se ziskem před zdaněním jedné miliardy dolarů. Díky Windows 10 se dařilo i vyhledávači Bing, který měl o 54 % vyšší příjem než minulý rok.

Microsoft neuvádí přesné prodeje telefonů, ale propad je opravdu velký – meziročně o 71 %. Oproti tomu zařízení Surface se prodávají o 9 % lépe, alespoň z pohledu obratu 4,1 miliardy dolarů. Z pohledu hardwaru se ale nedařilo Xbox One (pokles o 9 %), takže uvidíme, jak Microsoft uspěje s novým výkonnějším modelem Xbox One S, který bude již brzo na trhu.

Microsoftu se i přes nižší prodeje hardwaru daří držet hráče na platformě, samotný Xbox Live už má 49 milionů měsíčně aktivních hráčů, kteří hrají stále více hodin.

Nedosažitelná miliarda zařízení?

Výsledky se investorům líbily a akcie Microsoftu po zveřejnění finanční zprávy mírně stouply. Satya Nadella si ale připravil i značně negativní oznámení - zrušení původního velkého plánu, který zahrnoval Windows 10 na jedné miliardě zařízení do roku 2018. Může za to pochopitelně zhroucený trh s telefony se systémem Windows.

Systém Windows 10 je v současnosti na přibližně 350 milionech zařízeních, do miliardy je tak ještě opravdu hodně daleko a navíc už brzy skončí „přechod na Windows 10 zdarma“. Microsoft se tak začne soustředit hlavně na sledování metriky měsíčně aktivních uživatelů, podobně jako je to u jiných cloudových služeb, včetně třeba takového Facebooku nebo třeba Gmailu.

Co to bude znamenat v boji proti ostatním desktopovým systémům a hlavně mobilním operačním systémům, ukáže nejspíše až čas. Každopádně je vidět, že se Microsoft v mnoha ohledech zásadně mění a snaží se připravit na budoucnost, kde cloud hraje velkou roli.