Míka: Rád překonávám sám sebe

Strach mu není cizí. Při svých koníčcích se vystavuje smrtelnému nebezpečí.

Chomutov / Třiadvacetiletý Chomutovák Marek Míka vyznává nejrůznější adrenalinové sporty. „Vždycky mě lákalo si vyzkoušet něco, při čem člověku tuhne krev v žilách. Před dvěma lety se mi naskytla první příležitost a od té doby v tom lítám,“ přiznává Míka.

První krok a skok

První adrenalinovým sportem pro mladého nadšence byl bungee jumping. „Jeli jsme s kamarádem v autě a na mostě jsme viděli stát za zábradlím člověka. Napadlo nás, že je to sebevrah, tak jsme se za ním rychle vydali. Zjistili jsme, že si chce jen zaskákat na laně. Druhý den jsem si to šel zkusit také,“ vypráví Míka.

Instruktoři mu vysvětlili pravidla a připnuli popruhy. Stačilo jen přelézt zábradlí a skočit. „Všechno jde strašně rychle. Stál jsem nahoře a v duchu jsem počítal, jak jsem vysoko. Měl jsem obavy, jestli to mají dobře spočítané. Najednou začali odpočítávat a já skočil. Když jsem letěl vzduchem, slyšel jsem jen hukot větru. Je to úžasný pocit,“ popisuje první zážitek Míka.

Adrenalin na prknech

Další extrémní sporty, kterým se začal věnovat, jsou snowboarding a wakeboarding. Na tom, že začal jezdit na prkně na sněhu, by nebylo zase nic tak neobvyklého, kdyby si nezamiloval jízdu na čerstvém alpském prašanu na nevyznačených sjezdovkách mezi stromy. „Když jsem na prkně stál poprvé, hned jsem si ho zamiloval. Začátky byly těžké. Čtyři dny jsem se pořád válel ve sněhu, ale pak mi to začalo jít. Chtěl jsem zkusit i něco jiného než jen kroužit mezi lidmi na sjezdovkách. Tak jsem začal jezdit mezi stromy. Je to krása svištět přírodou a cítit kolem sebe čerstvý sníh,“ říká zasněně Míka.

Nebezpečný pád

Při jedné z krkolomných projížděk se mu ale stalo něco, s čím nepočítal. „Najednou jsem se zapíchl a spadl na tvrdý led. V helmě zapraskalo. Měl jsem obrovské štěstí, že jsem měl na sobě všechny ochranné pomůcky. Skončil jsem jenom s lehkým otřesem mozku,“ vzpomíná na nebezpečný pád Míka.
Když roztál sníh, našel další prkno, na kterém by mohl jezdit. „Bylo mi líto, že v létě nemůžu jezdit, a tak jsem na mostecké Matyldě objevil wakeboarding. To je sport, při kterém stojí člověk na prkně, které táhne po vodě člun. Když člověk v té rychlosti spadne do vody, pěkně to bolí, ale je to zážitek,“ popisuje Míka.

Přátelé o něm říkají, že je blázen, ale on chce vyzkoušet další adrenalinové sporty. Má v plánu projít výcvikem parašutistů a po zkušenostech s horolezectvím by chtěl jednou začít se ski alpinismem. „Lézt po ledovcích, to je můj velký sen,“ dodává Míka.