Milan Kupka bez dechovky neumí žít

Osobností šestého dílu seriálu, v němž Sedmička představuje sedm karvinských osobností, je kapelník dechovky Malá černá hudba Milan Kupka.

Nikola Klimšová
Karviná

Devětapadesátiletý Milan Kupka začal muzicírovat v šesti letech. Už jako malý kluk si vyťukával melodie lidových písniček vařečkami do stolu. První melodii zahrál na housle, které po čase vyměnil za klarinet. Lidovým písničkám zůstal věrný dodnes. Dechovou kapelu Malá černá hudba dovedl na vrchol a pomohl jí získat několik skvělých ocenění. „V lidušce si mě jako malého kluka odchytil Milan Bystroň a dotáhl mě do dechového orchestru Májovák, ve kterém dirigoval. Taky mi nabídl soukromé hodiny hry na klarinet,“ vzpomíná na své hudební začátky Kupka. Na klarinet pilně cvičil každý den a přitom stíhal i fotbal. „Kluci na mě vždycky volali přes okno, kdy už skončím s tím pískáním, že je čas jít trénovat,“ směje se Kupka. Ač si moc přál věnovat se muzice i po základní škole, na konzervatoř se nedostal.

Začátky v Májováku

„Bylo to kvůli tomu, že mi chyběly vpředu dva zuby, které jsou důležité jako opora pro hru na klarinet,“ vysvětluje Kupka.
Na hudbu však nezanevřel a stal se klarinetistou věhlasného orchestru Májovák. Když jednou Májovák vyrazil na festival, uslyšeli venku hrát malý dechový orchestr. „Tehdejší dirigent Májováku Karel Bria nám tehdy řekl, že bychom měli dát dohromady taky nějakou podobnou malou a říznou kapelu. Začali jsme o tom tedy uvažovat,“ popisuje Kupka. Malá černá hudba začala před dvaceti lety zkoušet v osmi muzikantech pod vedením Petra Schwarze. Pak převzal roli kapelníka Kupka. „Milan se stará o chod celé kapely. Je houževnatý, spolehlivý a někdy až moc tvrdohlavý. Malá černá by však bez Milana nebyla tam, kde je dnes,“ řekla zpěvačka kapely Romana Svačinová. Když kapelu začali vnímat i posluchači, rozhodli se muzikanti zúčastňovat se nejenom koncertů, ale i festivalů a soutěží. Třeba na prestižním mezinárodním festivale Vejvodova Zbraslav v Praze získala nejednou první místo. „Milan Kupka je nadšenec, který dechovkou žije. Je to až nevídané, ale amatérskou kapelu přivedl na opravdu profesionální úroveň,“ potvrdil redaktor Českého rozhlasu Artur Kubica. Život bez hudby si Kupka vůbec neumí představit. Bylo by mu prý bez ní smutno. „Dechovka je součást našeho manželství, které trvá už skoro pětatřicet let. Neznám člověka, který by věnoval koníčku tolik ze svého volného času. A tak to bude i nadále. Nedovedu si představit, že by jednoho dne Milan řekl ‚Tak a od zítřka nehraju‘,“ řekla kapelníkova manželka Eva Kupková.