Miloval ji tak, že ji raději zabil

Miloval prostitutku. Zavraždil ji, protože ho po letech, co s ní žil, chtěla vykopnout na ulici. Dostal za to šestnáct let.

Měl to být příběh lásky. Alespoň tak to chápal sedmapadesátiletý invalidní důchodce František Ruml z Ostravy, když ztratil hlavu kvůli ženě o osmnáct let mladší. Románek ale od počátku doprovázela prostituce jeho přítelkyně, sváry a šarvátky. Vyvrcholením pak byla brutální vražda, když své milované Ludmile Malé zasadil devatenáct ran nožem. Rumlovi minulý týden Krajský soud v Ostravě vyměřil šestnáct let za mřížemi.
Seznámili se spolu před asi osmi lety. On byl ženatý, měl tři děti, ona se právě vrátila z vězení. To mu ale nevadilo. S tím, že se jeho milá bude živit prostitucí, se srovnával už mnohem hůře. „Aby měla nějaké peníze, tak v bytě provozovala erotické služby. Vadilo mi to. Ale zamiloval jsem se do ní a nehleděl jsem na to,“ vzpomínal Ruml před soudem.
Přestěhoval se k ní do bytu, který zároveň fungoval jako privátní nevěstinec. Zatímco ona se svými kolegyněmi ve vedlejších pokojích souložila za peníze, Ruml bydlel v kuchyni. Se psy, svou Ludmilou a dvěma jejími kolegyněmi prostitutkami.
Do bytu, který měla na sebe napsaný Malá, investoval podle svých slov šest set tisíc korun. „První čtyři roky byl podle obžalovaného jejich vztah klidný,“ řekla soudkyně Lenka Čechová, když popisovala začátek jejich soužití.
Ruml v tu dobu nijak nepřemýšlel o tom, kolik peněz Malé dává a dál se živil jako klempířský živnostník. V létě pro změnu na porubském koupališti provozovali stánek s občerstvením.
Přišel však další zádrhel v podobě přechodného podnájemníka. Ludmilin bývalý manžel neměl kde spát, tak ho s lítostí na týden přijala. František ji dál miloval, přebýval v kuchyni a ona přespávala s Malým v obýváku. „Ale každý prý byli na jiném lůžku,“ myslí si Ruml dodnes.

Brutální konec
love story

Erotický privát poskytoval své služby, co síly jeho zaměstnankyň stačily. Malá za tu dobu vystřídala několik mužských známostí, Ruml to stále toleroval, ale začalo už to v něm vřít. Jednou se neudržel a porval se s mužem, kterého si Malá přivedla. Musela to řešit přestupková komise.
„Já se kvůli ní rozvedl, protože na tom trvala, ale žárlit jsem nesměl. Hned mi to vyčítala,“ stěžoval si u soudu.
Když jeho přítelkyně začala pracovat v herně, našla si dalšího milence. Chtěla s ním žít a rozhodla se, že se s Rumlem definitivně rozejde. „Chtěla, aby se z bytu vystěhoval,“ uvedla soudkyně Lenka Čechová. Malá ke všemu vyhrála větší sumu ve Sportce. „Podávali jsme tiket přitom společně, ale ona to pak zapřela,“ tvrdí zklamaný Ruml. Hádky už byly na denním pořádku. Ruml nechtěl odejít, stále ji podle svých slov miloval.
V osudný den nejdříve jeli společně odtáhnout nabourané auto, cestou se stavili nakoupit. Malá se rozhodla upéct kuře. Jenže ho podle Rumla nedopekla. I kvůli tomu se pohádali. Vyčítal jí, že to dělá špatně a ona mu to oplácela. „Vždyť ty neumíš zapnout ani troubu,“ vrátila mu to zpět. Zdánlivě nevinná šarvátka však vytáhla špunt z Rumlova přeplněného emocionálního bazénu. Vzal v kuchyni nůž a vešel do obýváku, kde Malá seděla se svými přítelkyněmi. „Co tady s tím nožem šaškuješ,“ vmetla mu do tváře. Jenže on už přestal vnímat. Přepadl jej amok. Když se probral, ležela Malá na zemi mrtvá. Devatenáct bodných ran, spousta podlitin a škrábanců.

Rozsudek:
šestnáct let

Soudkyně řekla, že to byla vražda obzvlášť surovým způsobem. „V okolí ran po noži byly dokonce modřiny, jak obžalovaný vší silou bodal,“ odůvodnila právní kvalifikaci soudkyně Čechová. Podle znalců má Ruml jen větší výbušnost, jinak je psychicky zdravý.
Polehčující okolnost? Ruml svého činu upřímně litoval. Přitěžující? Když se šedesátiletá Zdeňka Harazimová snažila svou kamarádku zachránit, ohnal se po ní nožem. Její pořezaná ruka stále hnisá, z psychického šoku se nemůže dostat dodnes.
Ruml stráví svůj trest ve věznici s ostrahou. Soudkyně mu zároveň nařídila v rozsudku, aby pozůstalé odškodnil. Celkovou částkou více než devět set tisíc korun.