Mimořádné zpravodajství: Povodeň na Přerovsku

FOTOGALERIE.

Čtvrtek 20. května

17.40 Přerovsko: v akci byly čtyři stovky policistů

Během řádění vodního živlu na Přerovsku nasadili policisté v průběhu tří kritických dní více než čtyři stovky policistů, a to 350 policistů Územního odboru Přerov a 60 příslušníků speciální krajské pořádkové jednotky. „Díky práci policistů nedošlo na Přerovsku v souvislosti s povodněmi k žádnému narušení veřejného pořádku,“ informoval policejní mluvčí Michal Pižurin.

V úterý 18. května monitoroval celou zaplavenou oblast policejní vrtulník, který předával aktuální informace vedení všech záchranných složek. „Policisté v terénu podávali informace o povodňové situaci obyvatelům v okolí jejich domovů a vyzývali je, aby nevstupovali na zatopená území a neohrožovali tak své životy a průběh záchranných prací,“ dodal policejní mluvčí.

Do bezpečnostního opatření se zapojili také dopravní policisté. Okláněli dopravu a radili řidičům, jak se bezpečně dostat ze zaplavené oblasti. Na všech přístupových cestách do zatopených obcí byly policejní hlídky, které odkláněly dopravu a usměrňovaly provoz.

Policisté pořádkové jednotky v součinnosti s přerovskými policisty nepřetržitě střežili majetek evakuovaných lidí v zatopených oblastech.

Přímo v zatopených Troubkách evakuovali přerovští policisté tři desítky tamních obyvatel. „Policejní technika, která byla začleněna do protipovodňových opatření, zabezpečovala distribuci humanitární pomoci v součinnosti s ostatními složkami záchranného systému,“ upřesnil Michal Pižurin.

17.21 Na území Přerova platí v energetice stav nouze

Ředitel Krajského úřadu Olomouckého kraje Libor Kolář dnes vyhlásil na území města Přerova podle energetického zákona stav nouze. Důvodem vyhlášení stavu nouze je přerušení výroby a dodávek tepla přerovskou teplárnou způsobené povodní. Stav nouze umožňuje společnosti Dalkia Česká republika nedodržovat uzavřené smlouvy. Vedení firmy předpokládá částečné zprovoznění teplárny v příštím týdnu, úplné zprovoznění pak do 13. června.

14:39 Hejtman prodlouží stav nebezpečí na Hranicku a Přerovsku do konce května

Stav nebezpečí na Hranicku a Přerovsku, který kvůli povodním platil do 21. května, prodlouží olomoucký hejtman Martin Tesařík do 31. května. Důvodem je především stav v Troubkách, kam se dosud nemohli vrátit všichni obyvatelé obce. Kraj a starostové obcí navíc potřebují získat čas na sčítání škod, které musejí být vyčísleny do jednoho týdne od skončení stavu nebezpečí.

12:19 Hasiči v Olomouckém kraji zahájili čerpání vody

Čerpání vody z objektů, které zaplavila řeka Bečva, zahájili profesionální a dobrovolní hasiči v kraji. Zatím se to však netýká nejvíce postižené obce Troubky. Včera čerpali vodu na Hranicku, Lipensku a v dalších obcích po toku řeky až po Přerov. Podmínky ani dnes ráno nedovolily zahájit čerpání vody v Troubkách. Hasiči zatím pomáhají při zásobování potravinami, úklidu a při dalších službách občanům.

Středa 19. května

22.25 Ústí navštívila ministryně životního prostředí

Starosta Ústí Libor Vykopal přivítal ministryni životního prostředí Rut Bízkovou slivovicí, ukázal jí, jaké škody voda v obci způsobila. Zavedl ji také do kostela, kde už bylo po povodni uklizeno a místní tam měli mši.

21.40 Na Přerovsko přijela ministryně životního prostředí

Dnes před sedmou hodinou večer přijela do Hranic ministryně životního prostředí Rut Bízková. Za sebou měla cestu po povodní postižených oblastech. Schůzku s hranickým starostou Miroslavem Wildnerem měla v Mostní ulici. Starosta ministryni ukázal povodní zničenou házenkářskou halu a potom se delegace přesunula do Ústí.

„Byli jsme v Troubkách a viděli jsme, že je třeba řešit ochranu před povodněmi komplexně. Jestli tady je promyšlený poldr a jestli tady jsou v regionu promyšlené další věci, tak se z toho musí udělat velký projekt a musí se s tím něco dělat. Já se o to zasadím. Mám sice mandát možná na dva týdny, na měsíc, ale možná také na čtvrt roku. Budu se snažit tyto věci prosadit,“ řekla ministryně.

Nejvíce na ni zapůsobila návštěva v Troubkách. „Tam jsme se setkali s paní, která přišla v roce 1997 o syna a říkala, že teď má plný barák vody. To je něco tak strašného, že to snáším i já špatně. Je potřeba s tím něco dělat,“ pokračovala ministryně Rut Bízková.

Řekla, že se musí najít někdo, kdo bude žadatelem. „Buď to bude Povodí, nebo se jednotlivá města dají v této věci dohromady,“ dodala ministryně.

20.25 Hasiči čerpali vodu z hranického parku

Dnes v pozdní odpoledne čerpali hasiči vodu, která stála v Sadech Československých legií v Hranicích.

18.45 Pohled na hranická sportoviště

Některá sportoviště v Hranicích poničila povodeň méně, jiná vice. Pravděpodobně nejhůř dopadli házenkáři, bídně jsou na tom i tenisté. Takto vypadaly některé sportovní stánky v Hranicích dnes odpoledne.

16.18 Přerov je už mimo nebezpečí

Povodňová komise města Přerova právě informovala občany města, že už je Přerov mimo povodňové nebezpečí. Zároveň lidé z komise upozornili obyvatele, že přerovská teplárna zahájí dodávku tepla do domácností až z neděle na pondělí.

16.05 Český červený kříž otevírá v Hranicích sběrnu pomoci lidem postižených povodní

Český červený kříž v Hranicích organizuje pomoc lidem postižených povodní. Místo sběru a výdeje potřeb je v Domě s pečovatelskou službou v Tovačovského ulici v Hranicích. Kdo chce pomoct, může donést čistící a desinfekční prostředky, balené vody a prostředků proti hmyzu.

Sběrna bude otevřena od pátku 22. května od 9 do 18 hodin, v sobotu a neděli od 9 do 12 hodin, a následující týden od pondělí až do pátku od 9 do 18 hodin. Akce končí 30. května.

15.55 Úřad práce v Hranicích dá peníze na veřejně prospěšné práce

Pomoc nezaměstnaných při odstraňování následků povodní nabízí Úřad práce v Hranicích. Poskytne deset tisíc na měsíc na pracovníka na veřejně prospěšné práce obcím i neziskovým organizacím. Zájem zatím projevilo osm postižených obcí, míní takto dohromady zaměstnat zhruba třicet lidí.

14.15 Do Troubek nepouštějí „čumily“

Na vjezdu do obce Trubky hlídkují policisté. Povolenkou k vjezdu je občanský průkaz s trvalým bydlištěm v obci. Příbuzní a další osoby mohou do Troubek pouze v přítomností osoby, které budou pomáhat s odstraňováním následků povodní.

13.30 Troubky - můžete přispět lidem, které postihla povodeň

Obec Troubky zřídila u Komerční banky povodňový účet za účelem finanční pomoci při odstraňování následků povodně 2010.
Přispět můžete na účet: 43-6947840237/0100, VS 9

12.45 - Prameniště v Ústí zprovozní nejpozději zítra

Obce na Záhoří, které mají problémy s pitnou vodou, zásobuje VaK Přerov pomocí cisteren. Současně VaK připravuje zprovoznění prameniště v Ústí. Vodu bude dnes, nejpozději zítra, napouštět do vodovodní sítě, zpočátku jako užitkovou. Před tím, než bude voda označená jako pitná, bude VaK odebírat vzorky. Mělo by se jednat o několik dní, než lze vodu označit za pitnou.

Informace mohou lidé získat na bezplatné infolince Vodovodů a kanalizací Přerov - 800 167 427.

12.40 Hranice - co s pytli s pískem?

Pytle s pískem před domy si mohou podle informace z hranické radnice lidé ponechat a složit k sobě. Pokud tuto možnost nevyužijí, bude Ekoltes pytle s pískem sváže ve čtvrtek 20. května.

12.35 V Hranicích se uklízí

Do vodou postižených oblastí v Hranicích umísťuje Ekoltes kontejnery od úterního odpoledne, postupně je rozveze do všech postižených lokalit, objeví se i u zahrádkářských kolonií. Pokud lidé nemají v blízkosti domu kontejner, mohou vynášet zničené věci na hromady.

12.20 Stav hladiny Bečvy

Hladina Bečvy klesá. V poledne měla řeka Bečva v Hranicích výšku hladiny tři metry, ve městě je vyhlášený první stupeň povodňové aktivity - bdělost. V Přerově byla v poledne hladina Bečvy na 490 centimetrech, ve městě je vyhlášený druhý stupeň povodňové aktivity - pohotovost.

Vsetínská Bečva je v normálu a klesá, Rožnovská Bečva se blíží k normálnímu stavu. Přehrada Bystřička nemá žádnou mimořádnou situaci.

11.40 Oslavy hasičů v Lipníku se kvůli povodni o měsíc odsunou

Oslavy 100. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Lipníku nad Bečvou, které se měly konat v pátek 21. a v sobotu 22. května, se uskteční až v pátek 25. a v sobotu 26. června.

„Situace kolem povodní si však vyžádala zásadní změnu. Hasiči teď pochopitelně nemají vůbec čas ani náladu něco slavit. Jsou a ještě dlouho budou tam, kde je jich nejvíc potřeba, pomáhají v oblastech zasažených povodní. Slavit bez oslavence nelze a je nevhodné radovat se v situaci, kdy spousta lidí přišla o střechu nad hlavou. Proto se pořadatelé akce – město Lipník nad Bečvou ve spolupráci s hasiči – rozhodli odložit hasičské oslavy,“ informovala Blanka Prudilová z Městského úřadu v Lipníku nad Bečvou.

Uvedla, že hasiči si pěknou a důstojnou oslavu zaslouží. „Právě teď prokazují, jak důležití pro nás jsou a vždy budou. A za to jim patří poděkování a potlesk,“ sdělila Blanka Prudilová.

11.30 Sportovní hala pod vodou

Velké vodě se nevyhnula ani přerovská Sportovní hala a přilehlé venkovní tenisové kurty. Takhle to na sportovišti vypadalo včera v podvečer.

9.50 Vysoušeče v Hranicích rozdají, až opadne voda

Hranická radnice už má připravené vysoušeče. Lidem je začne půjčovat hned, jak opadne voda.

9.40 Elektřina by už dnes mohla jít

Stovky domácností na Přerovsku a Hranicku jsou v této chvíli bez dodávky elektrické energie. Společnost ČEZ předpokládá, že by dnes v šest hodin večer mohla už elektřina jít. Bez dodávky jsou v současné době například i Přerovské strojírny - někteří pracovníci proto čerpají dovolenou, nebo mají neplacené volno.

8.15 Troubky: Lidé pracují na odstraňování škod

Starosta Troubek Radek Brázda potvrdil, že se situace v povodní postižené obci pomalu zlepšuje. „V tuto chvíli je pod vodou asi polovina domů. Intenzivně pracujeme na odstraňování škod a uklízíme uhynulá zvířata. Předpokládáme, že se podaří obnovit dodávku elektrické energie. Pak se dáme do čerpání vody v jednotlivých nemovitostech,“ řekl Brázda. Podle něj bude ještě dnes dopoledne otevřený i první obchod s potravinami.

Podívejte se na fotografie z Troubek:

Úterý 18. května

21.30 Na hranickou Plovárnu až za tři týdny

Hranická Plovárna se lidem otevře za dva až tři týdny. „Až klesne hladina Bečvy, začneme čerpat vodu ze sklepních prostor, kde je zaplavená technologie bazénu. Ten zprovozníme dva až tři týdny po vyčerpání vody,“ informovala hranická místostrostka Radka Ondriášová. Vyměňovat se potom bude voda ve všech bazénech.

20.40 Teplo a teplá voda bude v Přerově na konci tohoto týdne

Společnost Dalkia, která v Přerově provozuje teplárnu, předpokládá obnovení dodávek tepla na konci tohoto týdne, a to díky záložnímu zdroji, který Dalkia nechala postavit v roce 2005 na vyvýšeném místě, aby odolal i stoleté vodě. Nejdřív ale musí odčerpat zatopené páteřní parovody ve městě. Znovuuvedení teplárny se všemi jejími zdroji do provozu plánuje Dalkia za zhruba tři týdny.

Areál teplárny zatopila voda včera o půl jedenácté. Hladina vody dosahovala až čtyřicet centimetrů, teplárna musela odstavit zařízení a přerušit dodávky tepla. Pracovníci společnosti Dalkia spolu s hasiči pracují na odčerpávání vody.

17.40 Povodně na facebooku

Povodně se staly tématem stránek na facebooku. Přes tři tisíce členů a zhruba osm stovek fotografií mají stránky „Povodně 2010 - Hranice a okolí“. Zhruba sedmnáct stovek členů mají stránky „Přerov - povodně“.

16.30 Hladina Bečvy klesla v Přerově téměř o metr

Řeka Bečva v měřícím místě v Dluhonicích poklesla o 94 centimetry (maximum 695 centimetrů v pět hodin ráno). Na řece Bečvě je stále stav nebezpečí. Další pokles hladin řek očekávají hydrometeorologové v příštích dvanácti hodinách.

16.24 Nedostatek pitné vody na Záhoří

Jak jsme již včera večer informovali, Bečva zaplavila prameniště pitné vody Ústí. O pitnou vodu tak přišlo zhruba sedm tisíc lidí ve dvaceti obcích. Na odstanění závady se pracuje, lidem jsou k dispozici cisterny s pitnou vodou. Situace se dotýká obcí: Býškovice, Ústí, Skalička , Kamenec (část Skaličky), Opatovice, Paršovice, Valšovice, Rakov, Horní a Dolní Nětčice, Vitonice, Žákovice, Blazice, Soběchleby, Radotín, Oprostovice, Malhotice, Všechovice a Provodovice.

16.15 Hranice: radnice radí nečerpat vodu předčasně

V Hranicích se začalo s úklidem. Město rozmisťuje do postižených oblastí kontejnery. „Probíhá úklid škod. Čerpání vody komplikuje zatím vysoká hladina spodní vody, při předčasném čerpání hrozí že tlak spodní vody by narušil statiku budov,“ upozorňuje mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

16.05 Přerov - silnice

Podjezd v Přerově v Kojetínské ulici je průjezdný.

16.05 Přerov - čerpání vody ze sklepů

Město Přerov upozorňuje na svých webových stránkách obyvatele města, že v současné době není efektivní odčerpávat vodu ze zatopených objektů. Vodu lze odčerpávat až po významném poklesu hladiny řeky Bečvy.

15.55 Podívejte se na Troubky shora

15.12 Důležitá telefonní čísla pro Přerov

Povodňová komise má číslo: 581 268 471. Krizový štáb Přerova: 950 781 691,950 781 692. Informace pro občany k zajištění náhradního ubytování a dalšího nezbytného servisu v souvislosti s povodňovou situací: 581 210 546, 606 961 192.

14.59 Přerov hledá dobrovolníky

Lidé z přerovské povodňové komise vyzývají dobrovolníky, kteří jsou ochotni pomoci s plněním protipovodňových pytlů, aby se dnes do čtyř hodin odpoledne dostavili v pracovním oděvu do areálu Technických služeb města Přerova v ulici Na Hrázi. Hlásit se mohou u ředitele Radka Koněvalíka.

14.40 Troubky - voda klesla o čtvrt metru

Sedmičce se podařilo spojit se starostou povodněmi těžce zkoušených Troubek Radkem Brázdou. Uvedl, že v současné době je situace optimističtější. „Hladina vody klesla až o dvacet pět centimetrů, to nás povzbudilo,“ řekl Brázda. Zároveň ale podotkl, že se obává dalších hodin, které by měly přinést druhou záplavovou vlnu. Podle něj nejsou povodně v Troubkách tak rozsáhlé a katastrofické jako v roce 1997, kdy tu zemřelo devět lidí a tři sta domů velká voda strhla. „Nicméně situace je stejně stresující jako před třinácti lety, kdy se obcí prohnala stoletá voda,“ řekl Brázda. Z dvoutisícové obce už záchranáři evakuovali do Tovačova a do Oplocan šest set lidí, k dispozici jim je i psycholog. Někteří ještě vyčkávají v prvním patře svých domovů, které ze strachu z rabování nechtějí opustit. Policisté ale ujišťují, že mají situaci pod kontrolou. Dvě ženy byly natolik rozrušené, že je museli převzít do péče lékaři.

13.30 Přerov - Situace se stabilizovala, ale očekává se další vlna

Povodňová komise města Přerova informovala obyvatele Přerova, že se hladina Bečvy stabilizovala a v současné době se nezvedá. Zároveň lidé z komise upozornili Přerovany na to, že v odpoledních hodinách se vzhledem k meteorologickým podmínkám očekává zhoršení povodňové situace. Doporučují proto, aby byli obyvatelé v pohotovosti.

12.48 Ředitelé škol: Řiďte se úsudkem

Rodiče dětí z přerovských základních i středních škol volají od rána ředitelům s dotazem, zda bude zítra výuka. Ředitelé doporučují, aby až do večera sledovali webové stránky škol, kde získají informace. Například ředitel Základní školy Velká Dlážka Jarmil Vysloužil doporučujeme rodičům, aby poslali děti do školy pouze po pečlivém zvážení situace. Stejné upozornění najdou rodiče na webech téměř všech přerovských základních škol. Gymnázium Jakuba Škody výuku dnes nezrušilo, dokonce tu studenti maturovali. Ředitelka Gymnázia Jana Balhoslava Romana Studýnková vyhlásila na dnešní den studijní volno - pokud se dramaticky nezvedne hladina Bečvy, mělo by se zítra na tomto gymnázium vyučovat i maturovat. Stejná je i situace na Střední průmyslové škole v Přerově, kde dnes rovněž byly lavice prázdné.

12.39 - Hranická Plovárna je uzavřena

Rozvodněná Bečva se nevyhnula ani areálu hranické Plovárny. Technologie ve sklepení je pod vodou a stroje se musí vyčistit. Plovárna je nyní uzavřena. Zatím není jasné, kdy se lidé budou moci přijít opět vykoupat.

12.00 - Zachraňují zdroj pitné vody

Záchranáři se pustili do zpevňování hráze na Tovačovských jezerech - tvoří tu bariéru pomocí pytlů s pískem. Pokud by se nepodařilo jezera uchránit, mohl by být ohrožený vodní zdroj pro Přerov a okolí.

11.42 - Troubky - policisté obec hlídají

Nejvíce na Přerovsku zasáhla povodeň Troubky - obec, která byla synonymem katastrofických záplav v roce 1997. V obci je už pod vodou osmdesát procent území. Záchranáři odtud právě evakuovali sto lidí a policisté tu hlídají všechny přístupové cesty. Na dodržování veřejného pořádku dohlíží více než sto třicet policistů. Do preventivních opatření se zapojila i pořádková jednotka Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. V současné době policisté neregistrují žádné krádeže či rabování. Policie České republiky dále vyzývá občany, aby nevstupovali na postižená místa a dbali pokynů policistů.

10.45 - Přerov - nemocnice se zásobila pitnou vodou

Nemocnice Přerov se s ohledem na stav Bečvy připravvila na případné komplikace. Vedení nemocnice je v kontaktu s krizovým štábem Olomouckého kraje. Samotná nemocnice není v zátopové oblasti, přesto její vedení učinilo preventivní opatření - například zvýšení zásob pitné vody. Další vývoj hydro-meteorologické situace vedení nemocnice monitoruje a je připraveno reagovat.

10.00 - Přerov - čtyřicet tisíc lidí bez tepla a teplé vody

Osmdesát procent Přerova je bez dodávky tepla a teplé vody. Vedení společnosti Dalkia, která teplo do domácností dodává, nemůže v tuto chvíli říct, kdy dodávku obnoví. „Naše zařízení jsou pod vodou, v areálu je čtyřicet centimetrů vody. Hladina Bečvy sice začala klesat, ale hustě prší, proto zatím nejsme připraveni dodávku tepla obnovit. Odpojeno je už od včerejšího večera zhruba čtyřicet tisíc lidí,“ uvedl mluvčí společnosti Dalkia Milan Wagner.

9.40 - Hranice

Čtenář Sedmičky Karel Hartl při včerejší procházce fotil povodeň v Hranicích a Teplicích nad Bečvou.

9.15 - Přerov

Pro automobily je v Přerově uzavřený podjezd na Kojetínské ulici. Autem je Přerov dostupný pouze přes Žálkovice. Pro pěší by však mělo být možné pod podjezdem na Kojetínské ulici projít. Cyklostezka u PRECHEZY končí u zaplaveného podjezdu pod železničním mostem.

9.10 - Přerovsko - uzavírky silnic v souvislosti s povodněmi

• II.tř./437 Lipník n/B. - Týn nad Bečvou • III.tř./43419 Osek nad Bečvou - Oldřichov
• II.tř./434 Tovačov - Troubky
• III.tř./43515 Rokytnice - Císařov
• II.tř./436 Přerov, podjez pod tratí Českých drah (u Kazeta)
• Hranice, ul. Žáčkova
• II.tř./439 obec Ústí (na Hranicku)

Hranice jsou průjezdné. „Oba mosty, jak hranický na Zbrašov, tak teplický na Bystřici pod Hostýnem jsou průjezdné a se zvýšenou opatrností je sjízdná i silnice na Valašské Meziříčí. Uzavřena zůstává obec Ústí,“ informoval mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Povodňová situace se zklidňuje i v Lipníku nad Bečvou. Tam ale zatím zůstává stále uzavřený most přes Bečvu.

8.55 - Přerov

V některých čtvrtích v Přerově nefunguje internet, například Na Odpoledni, Velká Dlážka a Svépomoc.

Podle informací od čtenáře Sedmičky omezily některé úseky Přerovských strojíren provoz, někteří pracovníci zůstali doma.

Teplárna v Přerově je zaplavená, stovky domácností jsou bez tepla a teplé vody.

7.40 - Troubky

V Troubkách zaplavila Bečva dvě třetiny obce. Jak vypadá situace v Troubkách je vidět na on-line kameře na obecním webu www.troubky.cz

7.30 - Přerovsko - lidé si předávají informace na Facebooku

Na Facebooku vznikly stránky „Voda aktuálně - zprávy!“. Dnes ráno měly téměř 29 tisíc členů, lidé tam vložili přes pět tisíc fotek z povodní a 294 videí.

7.19 - Hranice - Nová fotogalerie - Pondělní podvečer v Hranicích

V pondělí po šesté hodině v podvečer se úseky podél Bečvy v Hranicích staly korzem místních. S deštníky a v pláštěnkách vyrazili Hraničané obhlížet situaci. Tedy do těch míst, kam je policisté pustili. Například k mostu přes řeku Bečvu se na „čumandu“ nikdo nedostal. Policisté pouštěli jen lidi, kteří bydlí v Mostní a Kropáčově ulici.

7.00 - Hranice

O dva metry už klesla hladina řeky Bečvy v Hranicích. Řeka kulminovala včera ve dvě hodiny odpoledne, kdy hladina dosahovala 641 centimetrů, dnes ráno v šest hodin byla hladina na 435 centimetrech. Ve městě je stále vyhlášený stupeň ohrožení.

6.00 - Přerov

Hladina řeky Bečvy v Přerově klesá, v šest hodin ráno byla v měřící stanici Dluhonice 674 centimetrů.

2.00 - Přerov

Bečva v Přerově kulminovala ve dvě hodiny v noci. Hladina dosáhla 695 centimetrů, průtok 724 metrů krychlových za sekundu.

Pondělí 17. května

23.10 - Lipník nad Bečvou

V Lipníku je situace stabilizovaná, hladina řeky Bečvy mírně klesá od půl desáté.

23.05 - Přerovsko - hladina Bečvy

Hladina řeky Bečvy v Hranicích od třetí hodiny odpolední začala z téměř šesti a půl metru klesat. V deset hodin večer klesla na 525 centimetrů. Ve městě je stále stav ohrožení.

Zatímco v Hranicích si lidé oddechli, v Přerově hladina řeky Bečvy stále stoupá. V deset hodin večer dosahovala podle Českého hydrometeorologického ústavu 660 centimetrů.

22.55 - Všechovice- pitnou vodu jen z cisterny

Ve Všechovicích zastavili dodávku vody, kvůli tomu, že řeka Bečva zatopila prameniště vody v Ústí. VaK Přerov neurčil, kdy dodávku vody obnoví. Zítra, v úterý 18. května, si mohou místní přijít pro pitnou vodu k cisterně u místní školy.

22.48 - Přerov - Bečva se přelila do lagun

O půl deváté večer dosáhla v Přerově hladina Bečvy výšky 640 centimetrů. Bečva se přelila do malé i velké laguny. Policisté kvůli vodě uzavřeli silnici z Přerova směrem na obec Prosenice přes Žebračku. V provozu zůstává most Míru, most Legií a železniční most. Uzavřená je lávka U tenisu a lávka u sokolovny. Informaci uvedlo na svých webových stránkách město Přerov.

22.45 - Přerov - místo pro parkování

Pro parkování vozidel ohrožených vodou vyčlenilo město Přerov prostory v bývalých želátovských kasárnách a v bývalé cihelně na ulici Hranická v Předmostí.

21.25 - Přerovsko - policisté v akci

V současné době je na různých místech Přerovska v akci 130 policistů.

21.19 - Přerovsko - uzavřené silnice

Při zvládání povodňové situace na Přerovsku pomáhají policisté. „Po celý den monitorovali situaci, odkláněli dopravu a dohlíželi na to, aby nedocházelo k rabovánní. Operativně řešili situaci na konkrétních místech řízením provozu případně uzavírkami,“ informovala přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková.

Od dopoledne se kvůli povodním uzavřela silnice I/35 z Hranic na Valašské Meziříčí a silnice z Hranic do Teplic nad Bečvou. „V současné době je zcela uzavřena obec Ústí na Hranicku a kruhový objezd směrem do centra Hranic. Doprava je odkloněna směrem na Ostravu,“ upřesnila Michaela Sedláčková.

Odpoledne uzavřeli policisté na Lipensku silnici z Lipníka do Týna nad Bečvou, protože nebyl průjezdný most přes Bečvu. Také uzavřeli silnici na obec Nové Dvory a cyklostezku Bečva k Jadranu mezi Lipníkem a Osekem nad Bečvou.

V okolí Přerova uzavřeli policisté podjezd v Lověšicích a silnici u obce Grymov, kde se řeka Bečva vylila z břehů a protékala přes vozovku. „Dále je uzavřený směr z Přerova na obec Prosenice. V Přerově museli polcisté uzavřít lávku přes řeku Bečvu na ulici U Tenisu, kde voda přetékala přes mostek a rozlila se i u ornitologické stanice mezi Lagunou a parkem Michalovem,“ doplnila Michaela Sedláčková.

21.15 - Přerovsko - evakuace

„Prozatím se uskutečnily dobrovolné evakuace lidí v Teplicích nad Bečvou, Hustopečích nad Bečvou, v Ústí a v Hranicích. K žádným zraněním zatím nedošlo,“ sdělila policejní mluvčí Michaela Sedláčková.

21.00 - Hranicko

„Hladina Bečvy v Hranicích klesla kolem šesté hodiny večer. Uzavřené jsou stále všechny mosty přes Bečvu a tah na Valašské Meziříčí. Přejezd přes Bečvu je možný až v Přerově. Průjezdná je už ulice Komenského. Klesá i Velička a Ludina, do kterých se od soutoku s Bečvou valily vody ze vzedmuté Bečvy,“ informoval mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Na Hranicku evakuovali dvaadvacet lidí v osadě Kamenec u obce Skalička. „V Hranicích jsme evakuovali devět lidí z Žáčkovy ulice pomocí hasičských tater, další lidé se evakuovali samostatně. Dva lidi museli záchranáři v Hranicích zachraňovat,“ dodal Petr Bakovský.

V Hranicích zasahovali kromě profesionálních hasičů také dobrovolní hasiči z Hranic a okolí.

19.50 - Přerov

Hladina Bečvy v Přerově stále pomalu stoupá. Deset minut po sedmé hodině hlásili v Dluhonicích průtok 593 metrů krychlových za vteřinu a výšku 630 centimetrů. Policisté museli v Přerově uzavřít lávku na ulici U Tenisu, kurty zalila voda. Ta opanovala i plochu u ornitologické stanice.

V okolí města policie zcela uzavřela podjezd v Lověšicích, stejně jako silnici u obce Grymov, kde se Bečva vylila z břehů a protéká přes cestu. Zavřený je i směr z Přerova na Prosenice.

Bečva by měla v Přerově kulminovat okolo osmé hodiny raní.

18.15 - Lipník nad Bečvou

V Lipníku nad Bečvou, kde v těchto chvílích zasedá povodňová komise, se hladina Bečvy stabilizovala. „ Přepokládáme, že v nejbližších hodinách začne hladina mírně klesat. Po čtyřiadvaceti hodinách je to pro nás první úleva,“ uvedl lipnický starosta Miloslav Přikryl.

Ve městě a okolí zatím nedošlo k výraznějším škodám ani zraněním. Záchranáři evakuovali šest lidí z rekreačních domků, kde se voda dostala do sklepů a přízemí.

17.30 - Přerov

Povodňová komise města Přerova sděluje, že v současné době nehrozí bezprostřední ohrožení z přehrady Bystřička.

Podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu lze očekávat vzestup hladiny na 750 m3. Tento stav odpovídá přibližně hodnotám při povodni v roce 1997. Nadále se očekávají deště.

17.10 - Hranice

Ve sklepení hranické Plovárny je voda. „Technologie je zaplavená, ale věděli jsme, že stavíme v záplavové oblasti, technologie byla na případy povodní uzpůsobena,“ informoval Milan Vinkler, ředitel společnosti Ekoltes, které Plovárna patří. Škody si zatím netroufá odhadnout. Do bazénů se podle jeho slov voda z Bečvy zatím pravděpodobně nedostala.

17.05 - Přerov

Voda v korytu Bečvy v Přerově pořád pomalu stoupá a těžká technika neustále odstraňuje naplaveniny u Tyršova mostu. „Nějaká větší povodňová vlna od Hranic naštěstí nepřišla. Hladina se zvedá po centimetrech,“ řekl mluvčí magistrátu Bohuslav Přidal. „Předpověď počasí ale bohužel není moc optimistická,“ doplnil.

16.25 - Přerov

Hladina řeky Bečvy v Hranicích bude podle dosavadních prognóz Povodí Moravy kulminovat dnes večer kolem 22. hodiny.

15.50 - Přerov

V Přerově stále prší a hladina Bečvy stoupá. Tyršův most je uzavřený, částečně i nábřeží Protifašistických bojovníků. Hasiči stojí na pilířích Tyršova mostu a za pomoci motorových pil a jeřábu rozřezávají kmeny stromů, které brání průtoku vody.

Některé obchody v centru už jsou zavřené, stejně tak lidé vyklízí přízemní byty.

15.50 - Vlkoš

Povodňová komise obce Vlkoš vydala na svých webových stránkách doporučení pro obyvatele:

1) Vzhledem k tomu, že může dojít k přerušení dodávek elektrického proudu dobijte své mobilní telefony, dobíjecí baterky a zajistěte si monočlánky.

2) Hodnotné a cenné věci ze sklepů, přízemí budov si připravte k přenesení do vyšších pater. Vytipujte si bezpečné místo, které nebude zaplaveno vodou.

3) Neparkujte automobily v nočních hodinách nebo v době nepřítomnosti ve sklepních prostorech.

15.30 - Lipník nad Bečvou

V Lipníku je od páté hodiny raní vyhlášený třetí stupeň povodňové aktivity. Korytem Bečvy tam protéká přes sedm set kubických metrů za vteřinu. „Už teď se jedná o více než padesátiletou vodu,“ uvedl starosta města a předseda povodňové komise Miloslav Přikryl.

Pole a louky směrem k Novým Dvorům už jsou pod vodou, stejně jako ulice Na Bečvě a Za porážkou. Voda začíná ohrožovat první domy. „Už jsme informovali jejich obyvatele, že by v případě zhoršení situace měli opustit obydlí. Máme pro ně připraveno náhradní ubytování,“ informoval Přikryl.

Most mezi Lipníkem a Týnem nad Bečvou je uzavřený, neprůjezdná je i silnice z Nových Dvorů do Týna. Týn je tak ze strany od Lipníka a od Přerova nepřístupný.

15.20 hodin - Hranice

„Ve spodní části Komenského ulice u letního kina se vylila Ludina. Nemá totiž kam odtékat, protože v Bečvě je vysoká hladina. Ta se momentálně, před třetí hodinou odpolední, drží na stejné úrovni na více než šesti metrech. Stejný problém jako s Ludinou máme i s Veličkou, která se rozlévá do Čechovy ulice. Vody Bečvy postupuji proti proudu obou menších říček. Samotná Ludina a Velička jsou na vyšších místech zatím v korytech,“ informoval mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

15.20 hodin - Přerov

Město Přerov informuje motoristy, že dnes od dvou hodin odpoledne je možné vozidla ohrožená povodní zaparkovat na kopci v areálu bývalých želátovských kasáren.

14.30 hodin - Přerov

Hasiči od osmi hodin ráno doporovali všem lidem, kteří bydlí v bezprostřední blízkosti Bečvy, aby si vyklidili přízemní části domu a odvezli auta na vyvýšená místa. „Odešel jsem z práce, abych si auto odvezl do Předmostí. Je to jistota,“ uvedl Přerovan Dušan Pospíšil.

Studenty některých přerovských středních škol pustili kvůli hrozícím povodním z vyučování. „Jdu domů, abych z přízemí rodinného domu vynesl alespoň elektroniku, bude-li to potřeba,“ řekl student Petr Zahrada. V deset hodin mluvící sirény znovu upozorňovaly Přerovany na nebezpečí povodní. Situaci monitoruje i bývalý starosta Přerova Petr Dutko, který v roce 1997 musel čelit kritice, že včas neinformoval občany před stoletou záplavovovou vlnou.

Přerovský magistrát ve dvě hodiny odpoledne ukončil z krizových důvodů běžný provoz. „Čekáme další vzestup hladiny Bečvy,“ informoval mluvčí magistrátu Bohuslav Přidal. Město dále vydalo informaci pro řidiče. Ti mohou svá auta ohrožená povodní parkovat na kopci v areálu bývalých želátovských kasáren.

14 hodin - Hranice

Dopravní policisté řídí na kruhovém objezdu U Smrku provoz, žádná auta nevpouštějí směr centrum Hranic, na třídu Československé armády. Uzavřená je také Komenského ulice.

12.45 hodin - Hranice

Město Hranice zřídilo nepřetržitou povodňovou linku 581 828 180.

12.30 - Přerovsko

V poledne vyhlásili v Přerově na řece Bečvě a také na řece Moštěnce stav ohrožení.

12 hodin - Hranice

Evakuaci pro Bečvou ohrožené obyvatele Hranic vyhlásila před pár minutami povodňová komise. Situace se týká ulic Kropáčova, Tyršova a Žáčkova.

„Lidé z levého břehu Bečvy najdou azyl v lázních Teplicích, ohrožené z pravého břehu budeme evakuovat do domova důchodců,“ uvedla místostarostka Hranic Radka Ondriášová. Dále doplnila, že pokud bude třeba, lidé budou moct nocovat na internátu hranické střední průmyslové školy.

Podle posledních informací hladina Vsetínské a Rožnovské Bečvy klesá, a to rychlostí asi třicet centimetrů za hodinu. V Teplicích a Přerově ale stále platí třetí povodňový stupeň, stejně jako v Přerově.

Voda se rozlila v Ústí, v Teplicích a pod hranickým jezem

Bečva v Hranicích po sedmé hodině přesáhla pětimetrovou výšku, po deváté byla její hladina 560 centimetrů. Přitom třetí stupeň povodňové aktivity, stav ohrožení, se vyhlašuje při výšce hladiny čtyři metry.

V Ústí, v Teplicích nad Bečvou a pod hranickým jezem opustila koryto. V Teplicích voda zalila kolonádu v lázních. „Rožnovská i Vsetínská Bečva se ustálily a momentálně nestoupají. Přehrada Bystřička je plná. V Hranicích ale bude Bečva kulminovat až za několik hodin. Očekáváme, že stoupne ještě o 30 až 50 centimetrů,“ informoval dopoledne mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

V Hranicích se voda vylila z kanálů do Kropáčovy ulice. „V ohrožení je ulice Mostní, Sady Čs. Legií a Žáčkova ulice. Profesionální a dobrovolní hasiči umísťují k ohroženým objektům pytle s pískem, a to v ulicích Kropáčova, Sady čs. legií a Žáčkova ulice. Vypomáhají i dobrovolní hasiči z okolních obcí,“ hlásil Petr Bakovský.

Kvůli vzestupu Bečvy neměla Ludina na dolním toku kam odtékat a stoupala v Potoční ulici a u letního kina.

„Silnice I/35 na Valašské Meziříčí a Bystřici pod Hostýnem je uzavřená, doprava je odkloněna na silnici I/47. Také silnice z Ústí na Skaličku je neprůjezdná. Problémy jsou na silnici z Teplic nad Bečvou do Hranic ve směru od Zbrašova,“ uvedl Petr Bakovský.

V Hranicích bude voda ještě stoupat

„Snížila se intenzita deště a obě Bečvy, Vsetínská i Rožnovská, stagnují. V Hranicích ale bude Bečva ještě stoupat,“ informovala dopoledne místostarostka Hranic Radka Ondriášová. Dodala, že se zatím jedná o dvacetiletou vodu.

Členové povodňové komise po deváté hodině vyrazili na objížďku Hranic, aby zjistili, zda bude nutné připravit evakuaci. Ta by se týkala ulic Kropáčova, Tyršova a Žáčkova. Pravděpodobně by se evakuovalo do místních škol.

V záplavové oblasti byla také hranická Plovárna. „Ta je zatím v pořádku, jsme domluvení, že vynesou, co se dá, případně se bude pytlovat,“ řekla místostarostka.

Povodňová komise se poprvé sešla v neděli večer, když byl v Hranicích první povodňový stupeň. Dnes zasedla poprvé v pět ráno, v devět hodin měli členové už třetí jednání.

Přečtěte si článek: Tajemství o povodních na Hranicku vydaly staré dveře

http://www.sedmicka.cz/prerov-hranice/clanek?id=136759

POVODNĚ NA HRANICKU OD ROKU 1575 DO SOUČASNOSTI

1575 - v pátek před sv. Jiřím: „Ten rok před svatým Jiří byla veliká voda Bečev , založil se Matěj Batěk s Matysem Pekařem o deset ovec, že tu vodu přeplyne. I pustil semeni Rybáři a plynul nedaleko Závrbku Klokotského, deset ovec vyhrál div za to hrdla nedal.“ (Bohumil Indra & Adolf Turek, 1947, 21)

1593 – 4.7.: „Bečva se tak rozvodnila, že zničila všechny mosty, co vedly přes řeku a odnesla stav za městem.“ (Bohumil Indra & Adolf Turek, 1947, 30)

1715 - 27.5.: „hrozná nenadálá povodeň, od kterémžto na Rybářích 2 chalupy z gruntu jsú vzaty, totiž Jana Lívy a Jana Vališe, item dolní a vrchní pastvisko kamením všechno zanesla a roli v Zátokách na 80 měř. pobrala.“ (Bohumil Indra & Adolf Turek, 1947, 52)

1725 – „znova sebrala voda na 6 měřic, jak na listu 136 ukazuje v Zátokách a ještě k tomu 77 měřic a 4 achtele.“ (Bohumil Indra & Adolf Turek, 1947, 75)

1745 – (dle záznamů Rybářských kronikářů )

1807 – 8.3.: „byla velká povodeň, takže Bečva se vylila a kostelík vodú vylila a mnoho škody nadělal, rola zaplavila a brázdy pobrala. Přišla v noci o 11. hodinách a tak až do 5ti hodin 8. marca jednostejná byla, tak jak Rybářští nám povídali, že jim mnoho škody nadělala.“ (Bohumil Indra & Adolf Turek, 1947, 81)

1809 – 27.8.: „byla velká povodeň, takže Bečva až pod hory se rozlila a přes kostelík, přes Hadovec a také do Luhu jak malého tak Hrubého se vylila. Lidi,co měli ječmeny, ovse, zela, zemňáky velmi připlavila v Záverbku, co stály mandle, pobrala. Lidé museli takové obilí z bláta vytahovat a sušit. Na mnoho tisíc rejnských škody udělala. Janovi Jemelkovi na Rybářích jednu stěnu, od vody ležící, vyvrátila, Kostruchovi kamna i komín zbouřila a takové škody nejen u nás, ale všem, kteří okolo Bečvy stojejí, nadělala. Bůh rač odvrátit od nás takovú povodeň.“ (Bohumil Indra & Adolf Turek, 1947, 85)

1854 – 20.8.: „Vznikla veliká povodeň, Bečva zaplavila celou prostoru počínaje od Rybář, až ke kříži u Drahouš“. (Bohumil Indra & Adolf Turek, 1947, 99) 1880 – 5.8.: „ bylo obyvatelstvo postiženo živelnou pohromou, která měla zhoubné následky vzápětí. Průtrží mračen rozvodnila se Bečva tou měrou, že strhla teplický most a vystoupivší nad normál, zaplavila široké okolí.“ (J. Andrýsek, 1998, 10)

1895 – (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1901 – (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1903 – únor: „Zima tohoto roku byla pořádná, led nabyl značné síly a když nastala v únoru náhlá úleva, hnuly se ledy na Valašsku, přikvačily neočekávaně rychle a s takovou prudkostí narážely na přepevný jez v Hranicích, až jej protrhly.“ (J. Andrýsek, 1998, 10)

1907 – 15.7.: velká povodeň (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1919 – 9.8.: „Po velké průtrži mračena na Valašsku rozvodnila se náhle Bečva a vystoupila z břehů. Zaplavila sady čs. legionářů, Kropáčovu a Žáčkovu ulici a na níže položených polích nadělala mnoho škod na seně, obilí a zemácích. V noci opadla.“ (J. Andrýsek, 1998, 12)

1925 – (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1927 - (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1931 - (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1937 - (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1938 – srpen: (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1943 – (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1949 – přišla voda dvakrát (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1954 - (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1955 – 12.6.: (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1958 – 30.6.: (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1960 – dvě povodně po jenom týdnu, první trvala dva dny, druhá tři dny (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1965 – 12.6.: (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1970 – 19.7.: (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1972 – 21.8.: trvala dva dny (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1974 – 20.1.: trvala jeden den (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1985 – 8.8.: trvala dva dny (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1986 – 5.6.: (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1987 – 27.6.: (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1996 – 8.9.: (dle záznamů Rybářských kronikářů)

1997 – 7.7.: trvala tři dny (dle záznamů Rybářských kronikářů)

2006 – 30.3.: (dle záznamů Rybářských kronikářů)

2009 – 24.-25.6. Blesková povodeň

2010 - 17.5.

Zdroj: Diplomová práce Dana Juřici - Povodně na Hranicku v minulosti a dnes