Mini podruhé ovládlo letošní Dakar Rally

Mini ALL4 Racing řízený Stéphanem Peterhanselem

Mini ALL4 Racing řízený Stéphanem Peterhanselem Zdroj: Repro AutoRevue

Z vítězství z letošního ročníku Dakar Rallye se opět raduje Stéphane Peterhansel za volantem speciálu Mini ALL4 Racing.

Kategorie osobních automobilů patří v rámci „dakaru“ tradičně k nejprestižnějším. Letos v ní opět exceloval Stéphane Peterhansel s navigátorem Jean-Paul Cottretem s vozem Mini ALL4 Racing stáje Monster Energy X-raid Team. Dvojice Stéphane Peterhansel a Jean-Paul Cottret absolvovala trať dlouhou 8 500 km v čase 38:32:39, což znamenalo náskok více než 40 min. před druhou posádkou v pořadí.

Vozy Mini na Dakar RallyVozy Mini na Dakar Rally | Repro AutoRevueVozy týmu Monster Energy X-raid na letošním Dakaru

O sobě daly vědět ale také české posádky. Mezi kamióny vynikl Martin Kolomý, jenž dojel se svou Tatrou na celkovém 5. místě, přičemž Aleš Loprais na voze téže značky skončil hned za ním, a nebýt potíží s akumulátorem v 5. etapě, dopadlo by vše zřejmě úplně jinak. Ale na „kdyby“ se v závodech typu Dakar Rally samozřejmě nehraje.

Cyril Després na KTM v průběhu rallyové etapyCyril Després na KTM v průběhu rallyové etapy | Profimedia.czCyril Després na KTM

Motorky vyhrál Cyril Després na KTM, přičemž jako čtvrtý v této kategorii skončil Slovák Ivan Jakeš jedoucí na jednostopém stroji téže značky, který o jednu pozici zlepšil národní rekord a od medailové pozice jej v cíli dělilo zanedbatelných 5 minut.

Zdroj: AutoRevue.cz