Místo gruntování hurá za hraním

Techmania láká na výstavu, kde je všechno dovoleno. Speciální show chystají čert a Mikuláš.

Venku je nevlídno, doma začíná řádit maminka s hadrem a leštěnkou na nábytek. Běh mezi gruntováním ve skříních a mytím oken prokládá pečením cukroví. Tatínek a děti buď překážejí, nebo by se v zájmu vlastního duševního zdraví nejraději někam dobře schovali.

Ideálním řešením může být návštěva plzeňské Techmanie. Ta vedle svých stálých vědeckotechnických expozic láká do konce roku na výstavu Petra Nikla s názvem Play. Více než dvě desítky interaktivních exponátů tu podněcují fantazii, imaginaci a tvořivost malých i velkých návštěvníků. Smí se úplně všechno. „Návštěvníci si mohou všechno vyzkoušet, se vším si hrát,“ říká mluvčí Techmanie Tomáš Moravec.

Play hraje a svítí. Spíš než výstavu připomíná veliký dětský koutek. Tu děti zkoušejí, jaké zvuky vydávají nejrůznější kovové tyčky, dvojice teenagerů zkouší hrát na světelné struny fantaskní harfy, o kousek dál se tatínek s potomky uvelebil na zemi a cosi společně stavějí. Zalíbilo se jim totiž v Krystalíze.

„To je kolektivní krajina představ. Materiálové termitiště je návštěvníkům volně k dispozici, aby stavěli, skládali, lepili a vzájemně propojovali rozrůstající se organismus,“ vysvětluje mluvčí Techmanie.

Techmania ovšem neláká jen na expozici Play, která v Praze trhala návštěvnické rekordy. Rodiče sem mohou zamířit se svými ratolestmi i za netradičním čertem a Mikulášem. Ukázalo se totiž, že i tyhle bytosti „hoří pro vědu“. „V sobotu 3. prosince ve čtyři hodiny odpoledne a v neděli v půl jedenácté, v půl jedné a ve čtyři hodiny proběhne speciální mikulášská show Nebe, peklo. V sobotu se mohou děti vyřádit na mikulášské diskotéce a po oba dny se samozřejmě bude nadělovat,“ vypočítává Moravec lákadla z víkendového programu.

Osa pod nohama

Techmania Science Center sídlí v areálu Škodovky, v jedné z jejích nejstarších budov. Proto se i jedna část stálé expozice věnuje historii někdejší největší zbrojovky monarchie. Návštěvník se tu prochází po dějinách továrny, jejíž zásadní okamžiky jsou zapsané na časové ose na podlaze. Dospělí si mohou rozšířit obzory nad dobovými fotografiemi či dokumenty. Všechny bez rozdílu věku však fascinují dva největší exponáty.

„Tohle je první laminátová lokomotiva na světě, kterou Škodovka vyrobila v roce 1963. A tohle je nejstarší dochovaná elektrická lokomotiva vyrobená ve Škodovce, Škoda 2 Elo z roku 1928,“ představuje Moravec lokomotivy, které jsou neustále středem pozornosti někoho z návštěvníků.

Další raritou je historický parní stroj Marx z roku 1909. Dosud je funkční, o čemž se mohou návštěvníci přesvědčit při pravidelných show o víkendech v půl jedenácté a ve čtyři hodiny.

Člověk tu může „koukat pod sukně“ nejrůznějším fyzikálním jevům, které se mu při pohledu ze školních lavic jevily jen jako nepochopitelné vzorečky. Fandové Microsoftu jistě ocení interaktivní obrazovku s řadou mapových podkladů, kterou je možné jednoduše ovládat dotykem, či herní konzoli ovládanou tělem hráče. Své diváky má v Techmanii i kontroverzní Entropa Davida Černého.

„A od ledna se k nám opět vrátí špionážní expozice Top Secret. Ta měla u návštěvníků veliký úspěch, takže věříme, že je nadchne opět,“ prozrazuje mluvčí Techmanie.

Popularizátor vědy

Techmania Science Center se zapojila do prestižní soutěžní přehlídky popularizace vědy SCIAP 2011, a to hned ve třech kategoriích: expozice, periodikum a ostatní. V první kategorii soutěží s expozicí Top Secret, ve druhé se svým časopisem Techmaniak a ve třetí s originálními show, které neotřelou formou vysvětlují základní fyzikální a chemické jevy.

„Do soutěže jsme se zapojili proto, že věříme v užitečnost projektů, které přivádí zájem veřejnosti k technickým a přírodovědným oborům,“ vysvětluje ředitel Techmanie Vlastimil Volák.