Místo výprodeje nákupy: Telefónica vytvoří lídra německého trhu

Telefónica

Telefónica

V souvislosti se španělskou Telefónikou se sice v posledních měsících hovoří především o umořování velkého dluhu a výprodeji aktiv, manažeři firmy ale mají zjevně jiný názor. Za pět miliard eur (zhruba 130 miliard korun) koupí Telefónica od nizozemského konkurenta KPN jeho německou divizi služeb pro mobilní telefony. Sloučením E-Plus s německou pobočkou O2 vznikne největší německý mobilní operátor.

Kromě kupní ceny získá KPN 17,6 procenta akcií nové vzniklého podniku, celková hodnota obchodu tak dosáhne 8,1 miliardy eur. Telefónica ujistila, že kontrakt neohrozí na letošek naplánované snížení dluhu z 51,3 na 47 miliard eur.

Nový mobilní operátor, který vznikne spojením třetího a čtvrtého nejsilnějšího hráče německého trhu, se rázem stane jedničkou a pod svá křídla zahrne 38 procent všech zákazníků. Celkový počet mobilních operátoru klesne ze čtyř na tři, transakci ještě musí schválit antimonopolní úřad.

Právě ten se ale k celému obchodu staví skepticky. Telefónica sice tvrdí, že spojení obou společností ročně ušetří pět až 5,5 miliardy eur, podle strážců hospodářské soutěže ale zákazníci tyto úspory nepocítí ve svých peněženkách. „V minulosti jsme v mnoha případech dávali pozor na to, abychom zůstali u čtyř poskytovatelů,“ řekl měsíčníku Manager Magazin předseda Antimonopolní komise Daniel Zimmer.

Zatím je jedničkou na trhu domácí T-Mobile s 36,6 miliony klientů, následuje britský Vodafone s 33,9 miliony zákazníků. E-Plus má 23,4 milionu zákazníků, po spojení s německou Telefónikou budou dohromady mít 42,7 milionu klientů.

Vyjednávání KPN a Telefóniky o fúzi není novinkou, podle agentury informací agentury Bloomberg byly loni obě společnosti blízko konečné dohody, pak se ale jednání na několik měsíců zasekla. Ještě v květnu prohlásil šéf německé Telefóniky René Schuster, že v bližší budoucnosti k žádné fůzi mezi O2 a E-Plus nedojde.