Mnichovský Oktoberfest bude rekordní jak velikostí, tak cenou

Mnichovský Oktoberfest

Mnichovský Oktoberfest

Rekordní co do velikosti a ceny piva bude podle pořadatelů 178. ročník proslulých mnichovských pivních slavností Oktoberfest, které začínají v sobotu a potrvají do 3. října. Očekávaných více než šest milionů návštěvníků se může pobavit v 35 pivních stanech a zhruba na dvou stovkách pouťových atrakcí, rozesetých po areálu Tereziánské louky nedaleko centra bavorské metropole. Za jeden litrový tuplák piva však budou muset poprvé zaplatit i přes devět eur (220 korun).

Bujaré veselí odstartuje v sobotu v pravé poledne mnichovský primátor Christian Ude tradičním naražením prvního sudu a zvoláním „O'zapft is!“ (Je naraženo!). Načepovaný tuplák pak předá podle zvyku bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi, který má na Oktoberfestu z titulu své funkce privilegium jako první ochutnat zlatavý mok. Naražení premiérového sudu bude totiž signálem i pro ostatní hostinské ve 14 velkoprostorových a 21 menších pivních stanech, aby roztočili pípy, a šenkýřky v bavorských krojích dirndlech začaly roznášet mázy piv a tácy obtěžkané bavorskými kulinářskými specialitami.

Pořadatelé doufají, že minimálně zopakují loňský rekord, kdy milovníci pěnivého moku vypili 7,1 milionu litrů piva. Nad jeho překonáním se ale vznášejí otazníky, neboť oproti předchozímu ročníku cena za tuplák opět stoupla, a letos tak hosté za jednoho krasavce s bílou čepicí zaplatí od 8,70 do 9,20 eura, což je v přepočtu 214 až 226 korun. Dražší má být i jídlo.

„Oktoberfest 2011 bude velký jako nikdy a bezpečný jako nikdy,“ láká přesto návštěvníky šéfka sedmnáctidenních slavností Gabriele Weishäuplová. Po loňském zavedení zákazu kouření ve všech pivních stanech podle ní přibyla místa, kam si mohou hosté odskočit zapálit. Natrvalo se také areál rozrostl o tříhektarový nostalgický Oktoberfest, takzvaný Oide Wiesn, který návštěvníky přesune do doby, kdy se tato původně lidová veselice zrodila. Na rozdíl od vstupu do hlavního areálu, který je zadarmo, se do historické části bude platit vstupné tři eura (74 korun).

Kořeny Oktoberfestu spadají do poloviny října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září a proměnila se v obří komerční podnik, na který přijíždějí návštěvníci z celého světa. Loni Oktoberfest oslavil 200 let od svého vzniku.