Moderní dopravní terminál vyroste v Pardubicích

Projekt modernizace prostoru pardubického přednádraží s finanční pomocí z programu švýcarsko-české spolupráce by mohl začít nejdříve letos na podzim. Výstavba moderního přestupního terminálu veřejné dopravy s náklady zhruba 135 milionů korun potrvá zhruba jeden a půl roku. Rozhodnutí o případném poskytnutí dotace přes pět milionů franků (zhruba 85 milionů Kč) by mělo padnout na přelomu května a června. „Až poté, co obdržíme kladné vyjádření, může být vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele stavby, jehož průběh bude koordinován se švýcarskou stranou,“ řekla administrátorka projektu Blanka Doležalová.

Švýcarští hodnotitelé a zástupci ministerstev financí a životního prostředí si v minulých dnech prohlédli dotčené místo přestavby. „Švýcarský tým, který hodnotí projekty v rámci Programu švýcarsko-české spolupráce, navštívil v rámci aktuálního kola hodnocení některá města ucházející se o podporu. Jejich návštěva tedy nebyla vyvolána dopisem odpůrkyně stavby, jak to prezentovala některá média. Byla to prostě další etapa hodnotícího procesu. I když o dopise byli švýcarští experti samozřejmě informováni a ptali se na některé věci s ním související,“ uvedla Doležalová.

Jednalo se zejména o budoucí technické řešení organizace dopravy, například vodorovné značení a světelnou signalizaci. Rekonstrukce, včetně výstavby nové komunikace, by výrazně odlehčila dopravu v řešeném prostoru. Švýcarské fondy vyčlenily pro finanční pomoc ČR přibližně 1,744 miliardy korun. Jednou z prioritních oblastí této pomoci je životní prostředí, pro které je z této částky vyhrazeno přibližně 30 milionů franků, tedy téměř půl miliardy korun.