Modré hřiště stojí. Rozpaky zůstávají

Stavba hřiště u řeky Sázavy za 1,7 milionu korun se protahuje. A lidé z okolí pochybují o jeho využití.

Jedna dobrá zpráva pro Žďár. Hřiště Modrých dnů už vypadá jako hřiště. A teď jedna horší. Zatím není jasné, od kdy bude fungovat. Hřiště, které buduje nezisková organizace Modrý svět ve spolupráci s městem Žďár, se mělo otevřít veřejnosti do konce června. Rozpaky zůstávají i nad jeho využitím.

„Táhne se to víc, než je zdrávo, ale tlačíme na pana Forýtka (šéf Modrého světa – pozn. red.), aby to bylo ještě letos,“ připustil nedávno žďárský starosta Jaromír Brychta.

„Už zbývá hřiště jen nalajnovat a přidělat koše,“ řekl Martin Černý, jednatel stavební firmy JCZ, jež stavbu realizuje.

Po měsících, kdy nedodělané hřiště na ulici 1. máje nedaleko jezu na Sázavě leželo ladem, v červnu firma položila asfaltový povrch. Natřela ho modrou barvou, udělala i přístupového chodníčky kolem už dříve vybudované ochranné „klece“ a přibylo i dřevěné schodiště.

Termín kolaudace a otevření ale nezná ani Černý. „To záleží jen na panu Forýtkovi,“ odkázal
na investora.

Jenže Tomáš Forýtek jako šéf Modrého světa a ředitel benefičního festivalu Modré
dny, který se do projektu Hřiště Modrých dnů pustil, odmítl Sedmičce na základní otázky týkající se hřiště odpovědět. Jen odkázal na zástupce města, které do projektu pustilo společně s ním.

Žďár Forýtkovi poskytl do výpůjčky pozemek pod hřištěm. I na stavbě se město napůl podílí. „Kolik do toho dá město, přesně takovou částku do toho musí vložit i pan Forýtek,“ vysvětluje starosta Brychta.

Vedoucí městského odboru rozvoje a územního plánování Irena Škodová upřesnila, že město dosud poskytlo 827 tisíc korun. „Původně bylo naplánováno hřiště za dva miliony korun, v průběhu stavby došlo k několika změnám a jeho cena by se měla pohybovat kolem 1,7 milionu,“ uvedla Škodová.

„Hřiště bude k dispozici zdarma nejen pro rizikovou mládež, čímž dojde k rozvoji a podpoře sportu obecně v regionu,“ slibovali organizátoři při oficiálním zahájení stavby v srpnu před dvěma lety.

„Jsem pro každé hřiště, které ve Žďáře vznikne, ovšem tomuhle hřišti ublížily průtahy. A otázkou je i to, jestli je to opravdu vhodná lokalita a jak si jej lidé zvyknou využívat,“ polemizuje žďárský zastupitel
Petr Stoček.

A reakce „Žďáráků“ tomu napovídají. „Hřiště tam vypadá jako pěst na oku. Původní přírodní plácek se mi líbil mnohem víc. Stačilo dát ochranné sítě, abychom nelovili míče v Sázavě, a upravit povrch, stálo
by to minimum peněz,“ myslí si Pavel Jadrný z Veselské ulice.

„Mám strach, že za nějaký čas bude hřiště počmárané, plné odpadků, vajglů, plechovek od piva. A dost mi vadilo, že zastavěli hřiště, na které jsme chodili hrát volejbal,“ říká Petra Jánová.

Hřiště má být podle projektu víceúčelové, ovšem například volejbalové kůly zatím chybí. Hlavně je ale není kam ukotvit.