Modrý králík ze starostovy vily

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Libor Budinsky

Kvalitní lokální restaurace s dobrým jídlem za slušnou cenu, kam budou chodit hlavně štamgasti a lidé z okolí, pražské gastronomii stále chybějí. V centru sice najdete desítky luxusních podniků, ale v okrajových čtvrtích už bodují hlavně klasické hospody či tuctové pizzerie. Jednu z výjimek představuje Modrý králík, respektive Le Lapin Bleu, sídlící na smíchovské Nikolajce jen pár metrů od Bertramky.

Samotný podnik funguje už nějaký ten pátek a je součástí rodinného hotelu U Blaženky, který vznikl brzy po revoluci. Lokace i samotná stavba je velmi půvabná – ostatně právě v tomto domě žil před válkou známý poslanec a smíchovský starosta Alois Koldínský.

Sázka na kompromis

Majitelé hotelu vsadili na tradiční českou kuchyni, cennou devízou je i jinak netypická věrnost personálu – oba kuchaři vaří v Modrém králíkovi už více než deset let, což se v českých podnicích často nevidí.

Na druhé misce vah leží ovšem skutečnost, že sázka na českou klasiku nebyla stoprocentní. Restaurace totiž slouží i hotelovým hostům, a tak jídelní lístek představuje poněkud nesourodý mix módních mezinárodních pokrmů a české klasiky. A to je zjevně největší slabina. Jídla na sebe totiž chuťově moc nenavazují a ani samotný název podniku, tedy Le Lapin Bleu, byť keramických či dřevěných králíků na vás z různých koutů vykukuje řada, nemá žádnou podporu v jídelníčku, neboť francouzská kuchyně je zde zastoupena naprosto okrajově.

Tajný trumf: telecí líčka

Ale chopme se nožů a vidliček. Začíná se po česku výtečnou škvarkovou pomazánkou, která je servírovaná automaticky před předkrmy (bohužel s tuctovým pečivem). Samotné předkrmy jsou ovšem veskrze mezinárodní (pokud nemáte chuť na vyhlášenou místní kulajdu), takže od škvarků musíte přeskočit širokou propast k plodům moře. Nejvíce mi z předkrmů chutnaly zlehka opečené svatojakubky, podávané s houbovým rizotem. Hovězí carpaccio bylo také celkem zdařilé, zatímco krevety na chilli a česneku na můj vkus příliš plavaly v oleji a způsob přípravy poněkud převálcoval samotnou surovinu.

Zatímco předkrmy nezklamaly, ale také nijak zvlášť neoslnily, hlavní jídla – tentokrát zvolená z české kuchyně, už bodovala naplno. Největší zálusk jsem měl na jehněčí kolínko pečené v červeném víně a podávané s batáty, ale to bohužel došlo, takže jsem dal na radu číšníka a ochutnal telecí líčka, která údajně patří k nejoblíbenějším místním pokrmům. A musím uznat, že naprosto zaslouženě. Křehoučké, chuťově však výrazné a lahodné maso doprovázela mírně pikantní omáčka, celé jídlo bylo svěží, nikoli však těžké, jak se u líček (hlavně kvůli omáčce) občas stává.

ilustrační fotoilustrační foto|Libor Budinsky

Výtečná česká klasika

Perfektní byla i kančí kýta se šípkovou omáčkou, opět nádherně jemné maso s plnou chutí, které dokonale souznělo s nasládlou omáčkou. Srnčí řízečky s bramborovou kaší byly standardní.

Kuchař mě však příjemně překvapil ještě jednou, a to v oblasti dezertů. Perfektní kombinace čokoládového dortu a nakyslých višní či banán s ananasem podávaný v horkém karamelu s vanilkovou zmrzlinou představovaly krásnou sladkou tečku, která se může (stejně jako v případě hlavních jídel) stát silným a návykovým lákadlem pro všechny případné štamgasty.

Velmi příjemná je i nabídka vín – přestože vinný lístek neobsahuje moc položek, najdete zde celkem hezké věci od špičkových moravských vinařů (Hort či Lahofer, navíc za velmi slušné ceny) či krásná zahrádka před restaurací (už aby bylo jaro).

Suma sumárum: I když Modrý králík tak trochu klame tělem a k francouzské gurmánské restauraci (jak by napovídal název) má daleko, za českou klasikou se sem budete rádi vracet.
Kontakt: Le Lapin Bleu, U Blaženky 1, Praha 5, ublazenky.cz

ilustrační fotoilustrační foto|Libor Budinsky

Z nabídky

Domácí kulajda s houbami 75 korun, grilované svatojakubské mušle s hříbkovým rizotem 160 korun, pečené králičí stehno po staročesku 220 korun, dušené telecí líčko s bramborovou kaší 295 korun, špikovaná kančí kýta se šípkovou omáčkou 259 korun, banán a ananas v horkém karamelu se zmrzlinou 95 korun, dort z belgické čokolády s višněmi 95 korun

E15 hodnotí

menu * * * *
obsluha * * * *
prostředí * * *
sociální zařízení * * *
ceny běžný standard
celkový výsledek * * *1/2

hvězdička

+

ospalá atmosféra vilové čtvrti jen pět minut pěšky z rušného Anděla

-

poněkud nesourodý jídelní lístek s cílem uspokojit každého

Autor je publicista