Moravskou bránu otevřou významné osobnosti

Slavnost Jarní otevírání Moravské brány se koná v sobotu 1. května v Lipníku nad Bečvou. Letošním tématem je Židovský Lipník.

Prohlídky s průvodcem

„Během dne budou moci návštěvníci absolvovat komentované procházky po městské památkové rezervaci. Bezplatné průvodcovské služby lez využít v deset a potom ve dvě hodiny odpoledne, vycházet se bude z náměstí TGM,“ informovala v tiskové zprávě Blanka Prudilová z radnice v Lipníku nad Bečvou.

Výhled z věže

Letošním tématem je Židovský Lipník. „Ve spolupráci s Okrašlovacím spolkem Lípa bude pro tuto příležitost od deseti hodin do tří odpoledne zpřístupněná vyhlídková věž farního kostela sv. Jakuba, odkud je rozhled po celé Moravské bráně,“ upřesnila Blanka Prudilová.

Program zahájí Leopardi

Na zámeckém nádvoří začne v pět hodin odpoledne kulturní program vystoupením tanečního orchestru Leopardi.

Město ocení úspěšné

O půl šesté město Lipník ocení osobnosti v oblasti kultury, vědy a sportu. V kategorii dětí a mládeže do 19 let převezmou vítězové z rukou starosty města Ing. Miloslava Přikryla tituly Sportovec roku 2009 a Talent roku 2009. Město ocení také nejúspěšnější kolektivy i mimořádné počiny a do pomyslné městské dvorany slávy za celoživotní zásluhy v oblasti kultury a sportu vstoupí vážené lipenské osobnosti.

Bude tanec, hudba i ohňová show

V programu vystoupí Bubenický band ZUŠ, taneční skupiny Chaoss, Mažoretečky, Progress, Greatčata a taneční soubor při Mateřské škole Hranická. Děti z muzikálu Růženka zatančí a zazpívají ukázky z poutavého představení. Hosty letošní slavnosti budou kejklíř Tom Křupala a hranická ska kapela Gentlemen´s Club. Po jejím vystoupení uzavře program před desátou hodinou večerní tradiční ohňová show skupiny Historika.

„Areál zámeckého nádvoří bude na nápor návštěvníků dobře připravený. V případě deště se program uskuteční v sále kina Svět,“ dodala Blanka Prudilová.