Most je už 64 let baštou motoristů

Jednadvacet zatáček, čtyřkilometrový okruh. Autodrom v Mostě proslavil město stějně jako těžba uhlí.

Severočeský Most proslul kromě hnědouhelného průmyslu, jemuž padlo za oběť staré město s tisíciletou historií, také motoristickým sportem. Od konce 40. až do začátku 80. let minulého století sloužily jako závodní okruh silnice ve městě i v jeho bezprostředním okolí. V srpnu 1983 byl zahájen provoz nového závodního okruhu, později nazvaného autodrom. Jeho vybudování v místě bývalého povrchového dolu Vrbenský trvalo pět let. Slavnostní otevření dráhy, jež obstaraly závody Interserie, si nenechalo ujít na 100.000 diváků. Sedmička tento okamžik zařadila do seriálu nazvaného Sedm událostí, které změnily město.

Premiéru motoristických podniků v Mostě obstaral 25. května 1947 rychlostní závod motocyklů na trati kolem pivovaru. O pět let později se uskutečnil i první závod automobilů. Začátkem 70. let se začalo bojovat o mistrovské body na okruhu, jenž byl vytyčen na komunikaci dálničního typu u nového vlakového nádraží. Trať v délce 3450 metrů získala velkou popularitu i v zahraničí a v roce 1979 se stala poprvé dějištěm jednoho z podniků prestižního seriálu závodů sportovních vozů a sportovních prototypů Interserie. Při stále vyšších nárocích kladených zejména na bezpečnost ale neměl klasický okruh příliš velkou naději na dlouhou existenci.
Na opačném okraji města se proto začala stavět speciální závodní dráha. Její zprovoznění před 28 lety definitivně uzavřelo dlouhou historii závodů na improvizovaných silničních tratích čítající 35 automobilových a 22 motocyklových závodů.
Autodrom slouží především k pořádání automobilových a motocyklových závodů, záměr ale od začátku počítal s jeho využitím i pro jiné účely. Brzy proto ožil testováním závodních i nově vyvíjených vozů, výcvikem řidičů speciálních sanitních, hasičských nebo policejních vozidel či kurzy bezpečné jízdy.
V roce 1995 se ujala správy okruhu společnost Autodrom Most „V několika předchozích letech nebylo bohužel o autodrom pečováno tak, jak by si první česká speciální závodní dráha zasloužila. Trať i další součásti autodromu začaly být znatelně zanedbávány, okruh chátral a ztratil licenční certifikáty pro pořádání automobilových i motocyklových mistrovských závodů. Prvořadým úkolem nového majitele bylo obě licence získat zpět, což se podařilo,“ uvedl sportovní ředitel společnosti Michal Marek.
Náprava nevyhovujícího stavu si podle něj vyžádala rozsáhlou rekonstrukci, jejíž první fáze se týkala především bezpečnostních prvků trati. Následovaly další investice, například vybudování nové šikany na konci cílové roviny, výměna povrchu ve dvou třetinách trati či rekonstrukce a rozšíření paddocku, což si vyžádalo přes 80 milionů korun. „Plánů je mnoho. Rádi bychom dokončili také rekonstrukci servisních boxů, vystavěli novou startovní věž splňující všechny parametry 21. století, dokončili rekonstrukci parkoviště závodních strojů, zakoupili novou samoobslužnou čerpací stanici pohonných hmot a dokončili obnovu povrchu závodní dráhy. Narážíme samozřejmě na výši investic, což je pro nás limitující faktor. Řešíme možné způsoby financování. Uvedený výčet investic se blíží částce 150 milionů korun,“ doplnil Marek. Od listopadu 2005 disponuje areál autodromu multifunkčním polygonem s nejmodernější technologií za zhruba 250 milionů korun, který slouží jako centrum výuky bezpečné jízdy. Zájemci mohou absolvovat i školení bezpečné jízdy s možností odpočtu trestných bodů.
Trať závodního okruhu měří 4219 metrů, má 12 pravých a devět levých zatáček. Most se může pochlubit i skvělými jezdci. Patří mezi ně Michal Dolák z Cardo Racing Teamu, Jan Bohuslav či Jaroslav Kostelecký, který je v současné době šéfem své stáje Formule 3.