Mostecký mrakodrap SHD Komes zřejmě koupil podnikatel Smolík

Třetí nejvyšší dům v Česku má zřejmě nového kupce. Pětadvacetipodlažní budovu SHD Komes v Mostě koupila firma SaS Energo, patřící Josefu Smolíkovi, který je známý jako majitel místní diskotéky Neprakta. Zástavní právo k nemovitosti by měla získat Equa bank. Vyplývá to z katastru nemovitostí. Původním majitelem nemovitosti byly Severočeské doly, vlastněné skupinou ČEZ. Prodejní cena je údajně zhruba 73,5 milionu korun, cena k jednání byla původně 120 milionů korun.

Objekt vysoký 96 metrů patří k dominantám města. Stavět se začal v 70. letech a otevřen byl v roce 1984. Původně sloužil jako ředitelství Severočeských hnědouhelných dolů (SHD). Až do konce století byl nejvyšším domem v Česku, vyjma kostelních věží. Předstihly ho až dva mrakodrapy na pražské Pankráci. Budova po roce 1989 přešla do majetku nově vzniklých Severočeských dolů (SD), které ale mají sídlo v Chomutově a mrakodrap nabídly k prodeji.

Nyní by měl mít nového majitele a na katastru leží žádost o jeho zápis. „Nemám o tom prodeji zatím žádné informace, ale pokud to je na katastru, pak to asi bude pravda. I kdybych tu cenu věděl, stejně bychom ji nekomentovali,“ reagoval ředitel strategie SD Vladimír Budinský.

Dvoupatrová základna budovy má rozměry malé hokejové haly, z níž ční věž o půdorysu 34 krát 17 metrů. Realitní kancelář nabízí celkem 6853 čtverečních metrů kanceláří a 3248 m2 obchodní plochy. Současné využití budovy se omezuje prakticky jen na pronájem kanceláří a lékařských ordinací.